Trys vyrai iš Siera Leonės, Ugandos ir Senegalo siekė pabėgėlio statuso Nyderlanduose, teigdami, kad turi „argumentuotų baimių“ būti persekiojami dėl savo seksualinės orientacijos.

Kaip rašo DW, iš pradžių prašymas buvo atmestas, nes Nyderlandų institucijos priėmė sprendimą, jog homoseksualai gali „riboti savo elgesį“ tam, kad išvengtų persekiojimo. Tada byla bus perduota į Europos Teisingumo Teismą.

Lapkričio 7 d. Europos Teisingumo Teismas panaikino Nyderlandų nutartį.

Šis teismas priėmė sprendimą, kad nėra pagrįsta tikėtis iš žmonių maskuoti savo seksualumą gimtinėje tam, kad būtų išvengta persekiojimo. „Asmens seksualinė orientacija – tai fundamentalus identiteto bruožas, kurio asmuo neturėtų būti verčiamas išsižadėti“, - teigiama Liuksemburge įsikūrusio teismo nutartyje.

Europos Teisingumo Teismo nutartyje taip pat teigiama, jog, nors įstatymai prieš homoseksualias moteris ir vyrus pavertė tokius asmenis „atskira grupe“ jų atstovaujamose visuomenėse, vien tai negali būti vertinama kaip persekiojimas.

„Persekiojimo atvejai turi būti pakankamai rimti bei pasikartojantys tam, kad galėtų būti vertinami kaip rimtas pagrindinių žmogaus teisių pažeidimas“, - teigiama teismo nutartyje.

Trys apjungtos bylos grąžintos Nyderlandų institucijoms galutiniam sprendimui priimti.

Remiantis žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, homoseksualumas laikomas nusikaltimu 38 Afrikos Subsacharos valstybėse.

Homoseksualūs vyrai ir moterys Afrikos Subsacharos valstybėse nuolatos susiduria su diskriminacija, o kartais ir smurtu. Mirties bausmė Ugandoje ir kitose valstybėse nėra panaikinta.
Lapkričio 7 d. nutartis gali turėti reikšmės prašymams suteikti prieglobstį, pateikiamiems homoseksualių asmenų, kurie persekiojami ne tik Afrikoje, o, pavyzdžiui, ir Rusijoje.