Tai buvo mūsų, kokių dešimties lietuvių, paslaptis. Ją žinojo Gediminas „Vitaminas“, pora Jurgų ir keletas mūsų patikimų draugų. Vilniaus ir Kauno „paslapties grupės“ apie paslaptį sužinojo iš skelbimo lentos atitinkamų miestų universitetuose. Mes susitikome Ilmenau, Vokietijoje, vėliau Lieže, Belgijoje; Peče, Vengrijoje ir Trondheime, Norvegijoje. Kiti pasiekė ir Olandiją bei Slovėniją. Aš pasirengusi paslaptį atskleisti.

Paslapties vardas: Ilmenau tarptautinė studentų savaitė (Ilmenau International Student Week) ir jos paraleliniai renginiai keliose kitose Europos šalyse. Tada, gūdžiais 1999 m., Vokietijoje mokėti nereikėjo už nieką ir dar gavome tikrą lobį: po 100 markių kelionės išlaidoms. Dabar kainuoja tik kelionė: apgyvendinimas ir maistas nemokami. Net kažkoks kiekis alaus nemokamas. Festivalio kultūriniai renginiai nemokami. Dalyvavimas paskaitose ir darbo grupės nemokamas. Ką ir reikėjo įrodyti: nemokama savaitė gyvenimo Europoje. Ir dar kokio gyvenimo!

Kas vyksta per tarptautinę studentų savaitę? Dalyviai pasirenka diskusijų/darbo grupes ir diskutuoja, bendrauja, kultūriškai komunikuoja duotąja tema. Apie ką nors mūsų pasaulyje. Vakare būna daug renginių ir vakarėlių, dienomis – įdomių (ir nebūtinai) paskaitų, susitikimų su įdomiais žmonėmis. Vienose šalyse renginys buvo įdomesnis ir geriau organizuotas nei kitose. Bet geriausia dalis visur liko ta pati: pigus pragyvenimas, nauji draugai visam gyvenimui, tų pačių „paslapties grupės“ lietuvių sutikimas.

Vokietijoje buvo labai įdomi ir itin gerai paruošta programa (susitikome rašytoju Čingizu Achmatovu), Vengrijoje sužinojome, koks pigus ir gardus gali būti vietinis vynas (nors ir dažantis dantis) bei paprika, Belgijoje supratome, kaip viską sugadinti gali viešojo transporto streikas ir prancūzų kalbos nemokėjimas, Norvegijoje ragavome brangiausio alaus gyvenime ir nuo slidinėjimo trasų leidomės ant šiukšlių maišų.

Iš pirmo žvilgsnio įspūdžiai gal ne visai verti ilgos kelionės mikroautobusu per Europą su kartais gana piktais pakeleiviais (vienas pvz., sakė važiuojantis „daryti tvarkos, nes būna tokių žmonių be atsakomybės jausmo, kurie vėluoja ir kitaip pridirba visokių problemų. Jų labai nekenčiu“).

Žinoma, įspūdžiai čia išvardinti ne visi. Kas atkartos vakarėlius Lieže, kur taip įpratome prie nemokamo alaus, kad netyčia pasivaišinome ir nieko dėtų kaimynų gėrimais. Kas atpasakos kaulų skystį stingdantį Trondheimo šaltį ir slidinėjimo juoką, kurio neatlaikė kelių dalyvių šlapimo pūslės. Kas apsakys vietinių vengrų veidus, stebinčius mus pirmąkart ragaujant jų stiproką vyną ir arklienos dešrą su paprika.

Tokios kelionės, nepaisant konkurencijos kreipiantis dėl vietos (2013 m. tarptautinės Ilmenau savaitės organizatoriai gavo 2500 prašymų iš 110 šalių į maždaug 350 vietų), atrodė kaip gyvenimo duotybė. Tai, ką veikdavome per pavasario ar vasaros atostogas.

Dabar paslaptį žinai ir tu. Belieka parašyti tikrai gerą esė/motyvacinį laišką konferencijos duotąja tema. Šiais arba kitais metais. Ko gero, tai bus vertingiausias esė tavo gyvenime.

Daugiau info:

Taip pat ieškokite: ISWI partner festivals. Renginiai kai kuriose šalyse nebevyksta, gali atsirasti naujų vietų.