Prekybos ir investicijų skyriaus JK ambasadoje Filipinuose vadovas Iainas Mansfieldas tapo 100 tūkst. eurų vertės prizo laimėtoju.

Jo parengtame darbe „JK planas: atvirumas, o ne izoliacija“ (A Blueprint for Britain: Openness not Isolation) teigiama, kad JK išstojus iš ES ir prisijungus prie Europos laisvosios prekybos asociacijos (ELPA) šios šalies BVP per metus galėtų išaugti 1,3 mlrd. svarų (5,43 mlrd. litų).

Kaip praneša „Euobserver“, šį prizą įsteigė JK dešiniųjų politinių pažiūrų mokslinių tyrimų centras „Institute of Economic Affairs“. Prizo įteikėjas – buvęs JK finansų ministras ir aktyvus euroskeptikas Nigelis Lawsonas.

Taip pat I. Mansfieldas teigia, jog būtina atsikratyti JK slegiančių ES teisės aktų.

Ekonominiu prioritetu išstojus iš ES JK turėtų tapti nulinių prekybinių tarifų tarp JK ir ES užtikrinimas visuose sektoriuose, išskyrus žemės ūkį.

Tačiau I. Mansfieldas, pažymintis, jog JK likimas – tai labiau politinis nei ekonominis sprendimas, nesiima teigti, ar JK vertėtų išstoti iš ES, ar likti jos dalimi.

„Šiame darbe nėra atsakymo į klausimą, ar JK turėtų išstoti iš ES, ar likti joje. Šiame darbe teigiama, jog JK atsiskyrimo nuo ES atveju egzistuoja atviros, klestinčios ir visame pasaulyje pripažįstamos JK scenarijus, kurį pasiekti yra įmanoma“, - patikino I. Mansfieldas.
Tačiau ši JK diplomato pozicija kelia abejonių.

Šiame diplomato parengtame darbe teigiama, jog JK galėtų išlaikyti laisvos prekybos sutartis su Kinija ir JAV bei užmegzti naujus ryšius su augančiomis Azijos ir Lotynų Amerikos ekonomikomis.

„Egzistavimas už ES ribų turėtų būti vertinamas kaip galimybė pasinaudoti atvirumu“, - teigiama I. Mansfieldo parengtame darbe.

„Atsiskyrimo nuo ES pasekme galėtų tapti JK eksporto srauto nukreipimas iš ES į augančias rinkas, kur sutelkta didžioji pasaulinio ekonominio augimo dalis“, - teigia jis.

Taip pat šiame darbe svarstoma galimybė suvienyti Europos valstybes, nepriklausančias ES, tačiau turinčias glaudžių prekybinių ryšių su ja.
Tačiau euroskeptikus turbūt nuvils palyginti nedideli ekonominiai laimėjimai, kurių JK galėtų tikėtis palikusi 28 valstybės vienijančią ES. I. Mansfieldo parengtame darbe teigiama, kad pagal blogiausią scenarijų galima būtų tikėtis 2,6 proc. BVD sumažėjimo, jei JK atsiskirtų nuo ES.

Anot kritikų, narystės EFTA atveju JK vis tiek tektų laikytis visų ES vieningos rinkos teisės aktų, tačiau tokiu atveju JK nebegalėtų daryti jokios įtakos jų kūrimui. Taip pat JK tektų reikšmingai prisidėti prie metinio ES biudžeto.