Europos egzaminą sudarys klausimai ir užduotys, susijusios su Europos Sąjungos raida, veikimu, valstybėmis narėmis, politika ir aktualijomis. Klausimai yra rengiami bendradarbiaujant su Europos personalo atrankos tarnyba (EPSO). Numatoma, kad kiekvienais metais Europos egzaminas vyks gegužės 9 d.

„Lietuva jau 10 metų yra Europos Sąjungos narė, o jos politiniai, ekonominiai, socialiniai procesai daro didelę įtaką Lietuvos žmonėms. Valstybės tarnautojai turi būti ypač gerai susipažinę su Europos Sąjungoje vykstančiais procesais, nes jie kasdien susiduria su situacijomis, kurioms įtaką daro ES institucijų sprendimai. Be to, nemaža jų dalis patys dalyvauja svarstant ir priimant sprendimus ES institucijose. Todėl tarnautojai privalo būti susipažinę su Europos Sąjungos politiniais įvykiais, žinoti jos institucijų funkcijas, sprendimų priėmimo procesą, įtaką kasdieniam gyvenimui“, – tvirtina Europos egzaminą organizuojančių institucijų atstovai.

Iki šiol tik kai kurių sričių valstybės tarnautojams buvo keliami reikalavimai išmanyti Europos Sąjungos institucijas ir sprendimų priėmimo procesą. Tikimasi, kad privalomas Europos egzaminas paskatins tarnautojus labiau domėtis ES klausimais, todėl jie galės geriau pasinaudoti ES programomis ir kitomis galimybėmis vietos savivaldos ir nacionalinėse institucijose.

Lietuvoje Europos egzaminas vyksta nuo 2010 m. Iki šių metų jis buvo savanoriškas, tad tarnautojai turėjo galimybių pasiruošti jų laukiantiems pokyčiams.