Paskyrę šiek tiek laiko internetinėms paieškoms, jūs būtinai rasite tai, kas atitiks jūsų finansines galimybes.

Slidinėjimas Rytų Europoje

Didysis slidinėjimo penketas – Šveicarija, Austrija, Prancūzija, Italija ir Vokietija – dažniausiai būna brangūs, o alternatyvus slidinėjimas Rytų Europoje turi prastą reputaciją. Siaubo istorijos apie padėvėtus ir išklerusius keltuvus, atgabentus iš Šiaurės Europos slidinėjimo kurortų, nepakankamas parduotuvių, kuriose galima išsinuomoti įrangą, skaičius bei šokiruojanti organizacija lemia tai, kad niekas, išskyrus studentus, čia neatvyksta.

Tačiau prasta reputacija šiek tiek per griežta, paskirdami visai nedaug laiko paieškoms, galite rasti ekonomiškiausių slidinėjimo variantų pasaulyje. Žvalgykitės kurortų, kuriuose reguliariai rengiamos rungtynės, nes tokiose vietose įranga ir infrastruktūra, tikėtina, bus tinkamos būklės. Tačiau nepasitikėkite angliškai kalbančių vietinių pasakojimais, be to, apdairu pasiimti savo įrangą. Na ir žinoma venkite Bosnijos, kuriai jau du kartus nepavyko surengti žiemos olimpinių žaidynių (šios šalies pažadai pašalinti nuo kalnų minas, prieš kviečiantis žmones į kurortus, liko tik pažadais) bei Albanijos, kur nėra nė vieno slidininkų keltuvo ar kalnų gelbėjimo komandos.

Lenkija

Populiariausias Lenkijos slidinėjimo kurortas – Zakopanė, įsikūrusi į pietus nuo Krokuvos. Nors ši vieta negali pasigirti tokia organizacija, kokia yra Šveicarijoje, archajiška keltuvų infrastruktūra šiuo metu kaip tik modernizuojama.

Apsilankykite www.zakopane-life.com ir www.skiclub.co.uk svetainėse, kur rasite daugiau informacijos apie Zakopanę.

Čekija

Krkonošė – tai populiariausias Čekijos slidinėjimo kurortas, tačiau, jei norite sutaupyti dar labiau, išmėginkite Špindlerūv Mlyną. Nors šiai vietai ir trūksta šveicariško žavesio, pigus alus tai kompensuoja (gero čekiško alaus pinta kainuoja 3,29 Lt), be to, pakeliui dienai ar kelioms galite užsukti į Prahą.

Apsilankykite www.czechtourism.com svetainėje, kur rasite daugiau informacijos apie Krkonošę ir kitus Čekijos slidinėjimo kurortus.

Bulgarija

Geriausias pasirinkimas Bulgarijoje – seniausias ir didžiausias slidinėjimo kurortas Borovets, kuris buvo visiškai modernizuotas bei gali didžiuotis slidinėjimo trasomis, siekiančiomis 2 600 m. aukštį.
Apsilankykite www.skiclub.co.uk/Borovets svetainėje, kur rasite daugiau informacijos apie Borovets.

Rusija

Rusijoje slidinėjimas nebelaikomas prabangiu sportu, o Sočio slidinėjimo kurortas taps 2014 m. žiemos olimpinių žaidynių namais. Už dviejų valandų kelio nuo Sočio atstumu įsikūręs žymiausias Rusijos slidinėjimo centras – „Krasnaja Poliana“, kuris vis dar nėra pakankamai modernizuotas (nors ši vieta greitai keičiasi, nes vyksta pasiruošimas artėjančioms žiemos olimpinėms žaidynėms).

Apsilankykite www.skiclub.co.uk/Krasnaya-Polyana, kur rasite daugiau informacijos apie „Krasnaja Poliana“ slidinėjimo kurortą.

Kada atvykti?

Jei tikitės tikrai stipriai sutaupyti, venkite lankymosi gerai žinomuose slidinėjimo kurortuose per vaikų atostogas. Vasario mėn. šiuo klausimu labai nepalankus – transportas ir apgyvendinimas kainuoja brangiai, o eilės prie keltuvų – nesibaigiančios. 

Pigiausi mėnesiai slidinėjimui – gruodis (sezono pradžia, sniego kiekis nenuspėjamas arba jo dar nėra) bei sausis (trumpos dienos ir pūgos). Pageidaujate paslidinėti kažkur įspūdingai? Sent Moricas ir Valdizeras – tai vietos, kur galite išleisti tūkstančius dar net nežengę ant šlaito, tačiau, gerai paieškoję, galite aptikti dėmesio vertų pasiūlymų.

Verta pastebėti, kad apsistoti gretimame kaimelyje jums kainuos pigiau nei pagrindinėje poilsiavietėje, tačiau vis tiek galėsite slidinėti visoje kurorto teritorijoje. Rezervuodami vietas ne iš anksto, tikrinkite pranešimus dėl sniego kasdien ir rezervuokite vietas prieš pat išvykdami: kainos ima kristi likus mėnesiui iki išvykimo datos, tačiau sutaupysite iki 50 proc., jei rezervuosite vietas, likus porai dienų iki išvykimo.

Patarimai norintiems sutaupyti

Internetiniai pasiūlymai

Jei nesate lankstus datų ir kurortų klausimu, tikrinkite internetines svetainės taip stropiai, kaip stropiai „Facebook“ socialiniame tinkle lankosi priklausomi nuo jo asmenys. Didieji kelionių operatoriai perleidžia prastai parduodamus atostogų pasiūlymus specialistams internete, tokiems kaip „Igulski“ (www.igulski.com), kur kelionių pasiūlymai parduodami žemesnėmis kainomis. Savaime aišku, šie pasiūlymai ilgai neužsilaiko.

Šiose internetinėse svetainėse pateikiami slidinėjimo pasiūlymai visoje Europoje:

www.ski-direct.co.uk – tai dalis www.holidays-direct.co.uk svetainės
www.thomsonski.co.uk – tai dalis www.thomson.co.uk svetainės
www.lastminute.com/site/travel/holidays/skiing
www.ifyouski.com

Paslėpti mokesčiai

Būkite atsargūs dėl paslėptų mokesčių bei netikėkite atostogų kaina, kol neprieisite „apmokėti“ stadijos. Dauguma kelionių operatorių siūlo geras nuolaidas internetinėms rezervacijoms, tačiau kartais nustebina netikėtais papildomais mokesčiais.

Atostogos, į kurias viskas įskaičiuota

Jei jūsų biudžetas tikrai ribotas, rinkitės atostogas, į kurių kainą įskaičiuota kuo daugiau paslaugų. Tokiu atveju jus tiksliai žinosite, kiek išleidžiate kelionei, o tai labai svarbu, kai galite išleisti tik tam tikrą pinigų sumą.

Apranga

Nesistenkite atrodyti prabangiai, iš tiesų to reikėtų net vengti. Lengva pastebėti tuos, kurie apsirengę taip, kad darytų įspūdį, tačiau iš tiesų nemoka slidinėti – tai žmonės, apsirengę brangia apranga. Tikrieji slidinėjimo gerbėjai dėvi tai, kas veikia, nepriklausomai nuo to, ar dera tarpusavyje, taigi galima daryti išvadą, kad kuo prasčiau asmuo apsirengęs, tuo geriau jis valdo slides ar snieglentę.

Neturi aprangos? Pasiskolinkite ją. Jei tai jūsų pirmasis ar antrasis kartas, pasiskolinkite aprangą dalimis. Tokiu atveju jums neteiks išleisti daugybės pinigų. Paprašykite draugų paskolinti jums aprangą ir priedus, netgi slidinėjimo kojines. Tačiau grįžę patikrinkite skalbimo instrukcijas, o jei ant nemažai kainuojančių slidinėjimo akinių atsirado įbrėžimų, neišsisukinėkite nuo atsakomybės ir pakeiskite juos naujais.

Į rankinį bagažą įsidėkite butelių atidarytuvą, mažą aštrų peiliuką, stalo peilį bei vienkartinių stalo įrankių. Tada galėsite pasiimti pietų maistą išsinešimui, kuriuo galėsite mėgautis nuošalioje kalno viršūnėje. Pasiimkite butelį vyno – taip sutaupysite apie 7 eurus (daugiau nei 24 litų) už vieną gėrimą. Dažniausiai kurortuose būna bent jau vienas baras, siūlantis nemokamą maistą po slidinėjimo. Būtinai išsiaiškinkite, kur jis. Saugokite batus. Sezono pradžioje būna daug tirpstančio sniego, todėl į kelionę neimkite brangių batų.