Aukos nesiskundžia

Tačiau bėda ta, kad daugelis nukentėjusių asmenų dėl to net nepraneša. „Todėl mes nežinome šių nusikaltimų masto, nes neturime tikrų duomenų“, – „Europos klubui“ sakė C..Malmström, kuri viešėjo Vilniuje. Žmogaus teisių agentūros padaryto tyrimo, kuris buvo pristatytas Vilniuje, skaičiai labai blogai nuteikia, sako ji. „Matome daug rasinių nusikaltimų, žmonės bijo, jie įžeidinėjami, jei jie yra mažumos atstovai“, – teigė eurokomisarė.

Jai taip pat neramu, kad Europoje kyla ksenofobinių, populistinių bei rasistinių partijų populiarumas, ypač prieš artėjančius Europos Parlamento rinkimus. „Jei tokie politikai laimės daug vietų parlamente, jie padarys įtaką Europos darbotvarkei“, – pastebėjo C. Malmström.

Ekonominė krizė leido gimti partijoms, kurios žada lengvus išėjimus iš sunkmečio, joms tereikia tik rasti atpirkimo ožį – Europą, privilegijuotus asmenis, politikus ar migrantus, žydus, musulmonus, gėjus. Tokios partijos, jei ir neperima šalių vyriausybių vairo, tai vis tiek yra jose. Tradicinėms partijoms tenka prie tokių naujų politinių darinių prisitaikyti, ir tai gąsdina pašnekovę. Menkas rinkėjų aktyvumas Europos Parlamento rinkimuose, pasak Vidaus reikalų komisarės, irgi padeda laimėti rinkimus tokioms partijos.

Pašalpų turizmas – mitas

Klausykite visą interviu su eurokomisare C.Malmstrom čia.