Komisaras taip pat žadėjo šiandien „konfidencialiai peržiūrėti paskutinį sutarties variantą“, tačiau tikino neabejojantis, kad ji sudaryta nepažeidžiant ES teisės aktų.

Abiejų valstybių spaudos pranešimų duomenimis, sutartyje "Gazprom" įsipareigojo Lenkijos dujų bendrovei „PGNiG“ per metus patiekti iki 10,2 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų. Ankstesnėje sutartyje nurodytas kiekis buvo 7,45 mlrd. kubinių metrų.

Lenkijos ministro pirmininko pavaduotojas Waldemaras Pawlakas teigia, kad sutartis dėl Vakarų Europai tiekiamų rusiškų gamtinių dujų tranzito vamzdynu per Lenkijos teritoriją galios iki 2019 metų, tačiau abi pusės pasiekė susitarimo dėl sutarties pratęsimo galimybės iki 2045 metų, praneša „Moscow Times“.

„PGNiG“ pranešimo duomenimis, sutartyje yra punktas, draudžiantis Lenkijai perparduoti gaunamą dujų perteklių kitoms šalims be „Gazprom“ sutikimo. Ši sąlyga privertė derybas užsitęsti, nes sukėlė abejonių dėl sutarties atitikimo ES teisės aktams ir, anot EK pareigūnų, kėlė grėsmę Lenkijos gamtinių dujų atsargoms.

ES buvo įspėjusi kreiptis į teismą

Rugsėjį Lenkija sulaukė Europos Komisijos (EK) įspėjimo, kad pastaroji dėl užsitęsusių derybų su Rusija dėl ilgalaikio dujų tiekimo, gali susidurti su gamtinių dujų trūkumu. Sandoris buvo atidėtas Briuseliui paskelbus, kad Lenkijos-Rusijos sutartis pažeidžia ES konkurencinius įstatymus.

Sutartis dėl gamtinių dujų tiekimo iš Rusijos į Lenkiją ir jų tranzito per Vokietiją „Jamal“ dujotiekiu buvo parengta pernai. Varšuvos ir gamtinių dujų tiekėjo „Gazprom“ sutartyje yra punktas, draudžiantis Lenkijai perparduoti gaunamų dujų perteklių kaimyninėms šalims.

Komisija taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad užsienio bendrovės susiduria su sunkumais, norėdamos prisijungti prie „Jamal“ dujotiekio, kuriuo nuo Lenkijos sienos su Baltarusija gamtinės dujos iš Rusijos tiekiamos Vokietijai. Komisijos pareiškime nurodoma vadinamoji „teritorinė sąlyga“, neleidžianti ES gamtinių dujų tiekėjams dalyvauti rinkoje ir kelianti grėsmę Lenkijos gamtinių dujų atsargoms.