"Šešių valstybių vardu dariau tą pareiškimą, kuriame pabrėžiau, kad Islandija nėra jokia varžovė, turint mintyje Balkanus", - BNS po susitikimo sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

"Prasidėsiančios derybos yra labai svarbus žingsnis, kuris iš principo šiek tiek atgaivins ES plėtros procesą, neužkirs kelio kitoms šalims, o atvirkščiai - suteiks teigiamą impulsą", - pridūrė A.Ažubalis.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį nutarė pradėti derybas su Islandija dėl jos stojimo į Bendriją. ES patvirtino "derybų pagrindą" ir "laukia tarpvyriausybinės konferencijos atidarymo sesijos" antradienį, nuo kurios prasidės sudėtingas teisinės bazės ir politikos harmonizavimo procesas.

A.Ažubalio vertinimu, Islandija daug ką yra "natūraliai" įgyvendinusi.

"Islandija yra natūraliai nemažą dalį ES teisyno perėmusi. Islandija yra Šengeno sutarties narė, Europos laisvos ekonominės erdvės narė. Ji jau yra daug padariusi, Islandijoje yra viskas tvarkoje su žmogaus teisėmis, su rinkimais, kas yra kai kurioms kandidatėms dar tik siekiamybė", - pastebėjo ministras.

Jo teigimu, Lietuva galėtų Islandijai padėti perkeliant ES teisę į nacionalinę.

"Lietuva turėtų, kuo pasidalinti. ES teisyno perėmimo procedūroje, aš manau, mes turime nemažai patirties, pradedant nuo tokių, atrodytų, paprastų dalykų, kaip ES teisės aktų redagavimas verčiant. Mes išvertėme, jei neklystu, 80 tūkst. oficialaus leidinio puslapių, jie buvo ne tik išversti, bet buvo teisiškai suredaguoti, sutikrinti su prancūzų ir anglų originalais, ir buvo perkelti. Tai yra didelis darbas", - teigė A.Ažubalis.

Islandija pateikė prašymą tapti Bendrijos nare 2009 metų liepos 16 dieną, siaučiant finansų krizei, kuri nuniokojo salos bankininkystės sektorių.

Tuo metu Reikjavikas nusprendė ieškoti ekonominio prieglobsčio ES ir galiausiai euro zonoje.

Praeitą mėnesį atlikta apklausa parodė, jog dauguma Islandijos gyventojų nori, kad šalies vyriausybė atšauktų prašymą stoti į ES.

Islandija, kuri jau dabar yra oficialiai susieta su ES ekonominiais ryšiais, gali tapti 29-ąja Bendrijos nare po Kroatijos, kuri tikisi užbaigti stojimo derybas iki šių metų pabaigos ir prisijungti prie ES iki 2012 metų.

Tačiau 300 tūkst. gyventojų turinti Islandija dar turi pasisakyti dėl stojimo į ES visuotiniame referendume.