Pristatydamas lapkričio 23 d. surengto iškilmingo posėdžio metu kalbėjusį Gruzijos lyderį, Europos Parlamento vadovas Jerzy Buzek prisiminė prieš septynerius per Gruziją nuvilnijusios rožinės revoliucijos svarbą, pareiškė paramą šalies teritoriniam vientisumui ir pabrėžė tolimesnių reformų būtinybę, skelbiama EP Informacijos biuro Lietuvoje pranešime.

J. Buzek priminė, jog birželį priimtoje rezoliucijoje EP paragino Rusiją laikytis paliaubų susitarimo nuostatų, nutraukti išpuolius okupuotų teritorijų pasienyje ir netrukdyti ES stebėjimo misijai patekti į Pietų Osetiją ir Abchaziją.

M. Saakašvilis europarlamentarams sakė tikįs, jog Kaukaze įmanoma siekti teisingos ir tvarios taikos, o „patrankų sviedinius pakeis apvalūs stalai“. Priminęs, kad lygiai prieš septynerius metus šimtai tūkstančių Gruzijos žmonių dalyvavo „rožių revoliucijoje“, Gruzijos vadovas kalbėjo apie tai, kaip jo šalis vadavosi iš sovietinio palikimo. „Gruzija tapo reformų laboratorija regione“, – teigė prelegentas ir pridūrė, jog jos piliečiai „nebegalvoja apie savo šalį kaip apie posovietinę, o suvokia ją kaip europinę demokratiją“. Vis dėlto M. Saakašvilis pabrėžė, jog demokratijos kūrimas yra nuolatinis procesas, kurio metu nebuvo išvengta klaidų.

Kalbėdamas apie įtemptus pastarojo penkmečio santykius su Rusija, M. Saakašvilis prisiminė „ekonominį ir energetinį embargą, deportuotus Gruzijos piliečius, šalies bombardavimą ir Rusijos karių invaziją“. Anot jo, pusė milijono žmonių tapo šalies viduje perkeltais asmenimis ar pabėgėliais, o „Rusijos kariuomenės dislokavimas Gruzijos teritorijoje turi būti vertinamas kaip neteisėta suverenios valstybės okupacija“.

Gruzijos vadovas pažadėjo, jog jo šalis vienašališkai įsipareigoja niekada nenaudoti karinės jėgos siekdama susigrąžinti savo teritorijas.

„Rusijos žmonės visuomet bus laukiami Gruzijoje – kaip partneriai, turistai, studentai, verslininkai ar paprasčiausi draugai. Ne kaip okupantai“, – pabrėžė M. Saakašvilis, patvirtindamas pasiryžimą bendradarbiauti su Rusijos vadovybe tam, kad niekuomet nebūtų „naujų groznų“.

„Visuomet žinojome, kad esate drąsus, o dabar galime tvirtinti, kad jūs – ir išmintingas žmogus“, – po Gruzijos prezidento kalbos pabrėžė EP vadovas J. Buzek.