A. Sacharovo premija teikiama išskirtinėms asmenybėms, kovojančioms su netolerancija, fanatizmu ir priespauda. Kaip pats Andrejus Sacharovas, Sacharovo premijos laureatai įrodo kiek daug reikia drąsos siekiant apginti žmogaus teises ir išraiškos laisvę

Kandidatus Sacharovo premijai gali siūlyti EP politinės frakcijos arba mažiausiai 40 europarlamentarų. Bendrame Užsienio reikalų ir Vystymosi komitetų posėdyje išrenkami trys finalininkai. Vėliau EP pirmininkų sueiga išrenka vieną laureatą.

Europos liaudies partija pasiūlė M. Yousafzai kandidatūrą, nes ją Talibanas pašovė už tai, kad ji siekė teisės mergaitėms mokytis. Tarp kitų kandidatų į Sacharovo premiją buvo JAV Nacionalinės Saugumo Tarnybos paslaptis paviešinės Edwardas Snowdenas ir Baltarusijos politiniai kaliniai Alesis Beliackis, Eduardas Lobau ir Nikolajus Statkevičius.

„A. Sacharovo premijos įteikimas Malalai Yousafzai reiškia, kad EP pripažįsta neįtikėtiną šios merginos stiprybę. M. Yousafzai drąsiai gina visų vaikų teises gauti tinkamą išsilavinimą. Šios mergaičių teisės dažnai nepaisoma. M. Yousafzai atsigavo po talibų užpuolimo ir šiuo metu iškalbingai pasakoja visam pasauliui apie šį atvejį. Nepamirškime, kad M. Yousafzai vis dar pavojinga būti Pakistane.

Spalio 11 d. – Tarptautinė mergaitės diena, todėl norėčiau atkreipti dėmesį, kad apie 250 milijonų mergaičių visame pasaulyje negali laisvai lankyti mokyklos. M. Yousafzai pavyzdys primena mums apie pareigą ir atsakomybę dėl vaikų teisės į išsilavinimą. Tai – geriausia investicija į ateitį.

Kai M. Yousafzai buvo vienuolika, ji pradėjo savąją kovą už moterų išsilavinimą, laisvę ir teisę į apsisprendimą Pakistano Swato slėnyje, kur talibų režimas draudžia mergaitėms lankyti mokyklą. 2009 m. ji prisidengusi slapyvardžiu pradėjo rašyti tinklaraštį. M. Yousafzai balsas greitai tapo iškiliu, o talibų ginkluotos pajėgos mėgino ją nužudyti 2012 m. spalio mėn. Nuo tada ji tapo moterų teisių ir pasaulinės prieigos prie išsilavinimo simboliu.“

A. Sacharovo premija bus teikiama lapkričio 30 dieną Strasbūre.