Europa - graži princesė, kurią pagrobė Dzeusas, atgabeno į Kretą, ten ji pagimdė tris sūnus – Miną, Radamantą ir Sarpedoną, kurie tapo povandeninio pasaulio teisėjais. Dzeusas buvo visų Europos vaikų tėvas, tačiau jis paprašė, kad Europa tekėtų už žvaigždžių dievo Asteriono.

Mitas apie Europą ir skirtingi jo variantai

Europa pradžioje buvo mirtingoji moteris graikų mitologijoje, tačiau po to, kai jos vardu buvo pavadintas žemynas, ji tapo nemirtinga.

Viena iš legendų byloja, kad Europa susapnavo sapną, kuriame ginčijosi du žemynai moterų pavidalu. Viena jų – Azija – buvo įsitikinusi, kad Europa priklausė jai, nes čia ji gimė. Kitas žemynas, kuris tuo metu dar neturėjo pavadinimo – Europa – pasakė, kad Dzeusas galėtų jai suteikti vardą.

Mitas apie Europą ir Dzeusą turi keletą šiek tiek skirtingų variantų, kuriuose skiriasi detalės apie tai, kaip jie susitiko ir kaip jautis Europą suviliojo. Visus šiuos legendos variantus vienija tai, kad Dzeusas vieną dieną pamatė Europą tarp kitų merginų ir buvo taip sužavėtas jos grožio ir kerų, kad jis nusprendė ją pasiimti sau.

Dzeusas sugalvojo pasiversti baltu jaučiu ir atplaukti prie Azijos krantų, kur tuo metu gyveno Europa. Jautis buvo toks gražus ir švelnus, kad visos moterys, tuo metu buvusios ant kranto, juo susižavėjo. Tačiau jis priplaukė prie Europos ir pasiūlė jai atsisėsti jam ant nugaros. Europa įsitaisė ant jaučio nugaros ir jis ją nuplukdė į Kretos saloje esantį Dikteono urvą, kur gimė Dzeusas. Čia jis atvirto į save.

Dikteono urvas rytinėje Kretos salos dalyje žymus tuo, kad tai vyriausiojo iš dievų Dzeuso gimimo vieta, be to, ši vieta tapo Dzeuso ir Europos mielės lizdu.

Tačiau yra ir kitokia šio mito versija. Pasakojama, kad Dzeusas atgabeno Europą į Gortiną Kretos saloje, kur jie susitikdavo po platano medžiu, kuris nuo tada tapo amžinai žaliuojančiu medžiu.

Europa buvo Tyro karaliaus Agenoro ir karalienės Telefasos dukra. Ji turėjo du brolius – Kadmą, kuris, kaip pasakojama, suteikė Graikijai abėcėlę, ir Kiliksą, kurio vardu pavadinta Mažojoje Azijoje esanti Silicija. Kai atsisėdusi ant jaučio nugaros Europa dingo, Agenoras išsiuntė savo sūnus ieškoti sesers ir įsakė be Europos negrįžti. Broliai patraukė skirtingomis kryptimis, o vėliau nustojo jos ieškoti, tuo tarpu Europa liko su Dzeusu.

Dzeuso dovanos Europai

Dzeuso meilė Europai buvo tokia didelė, kad jis jai teikė nuostabias dovanas – Talą, Lelepą ir stebuklingąją ietį. Talas – tai varinis milžinas, kuris turėjo saugoti Kretą, Lelepas – tai medžioklinis šuo, o stebuklingoji ietis buvo išskirtinė tuo, kad visada pataikydavo į taikinį. Europą pagrobęs jautis galiausiai tapo Tauro žvaigždynu. Tačiau Dzeuso meilė Europai išblėso ir jis nurodė jai tekėti už Asteriono.

Mitinė Europos ir Dzeuso meilė tapo daugybės meninio vaizdavimo ir pasiekimų įkvėpimo šaltiniu. Ant šiuolaikinės Graikijos dviejų eurų monetos pavaizduotas jaučiu pasivertęs Dzeusas, grobiantis Europą.