"MVĮ ekonominio augimo potencialas yra vis dar nepakankamai išnaudotas. Todėl ES valstybės narės mano, jog būtina ambicingiau įgyvendinti reformas paslaugų sektoriuje bei išnaudoti skaitmeninės rinkos potencialą. Ir toliau išlieka labai svarbu gerinti MVĮ prieigą prie finansų, įskaitant nebankinį finansavimą", - sakė ūkio ministras Evaldas Gustas, pirmininkavęs ES Konkurencingumo tarybos posėdžiui.

Pasak E. Gusto, MVĮ vis dar susiduria su neproporcingai didelėmis veiklos išlaidomis dėl apsunkinančio ir skirtingo reglamentavimo atskirose valstybėse narėse. Kasmet būtina nustatyti prioritetinius principus, kurie padėtų gerinti verslo aplinką MVĮ. Taip pat turi būti stiprinamos reformos, susijusios su Paslaugų direktyvos įgyvendinimu.

Pramonės konkurencingumo Europoje klausimu ministrai sutarė, jog pramonės politikos įgyvendinimas yra viena iš strategijos "Europa 2020" pavyzdinių politikos iniciatyvų, kuri turi būti vykdoma intensyviau. 2014 m. vasario mėnesį vyksiančiai Europos Vadovų Tarybai Konkurencingumo taryba turėtų parengti rekomendacijas dėl pramonės konkurencingumą veikiančių priemonių - inovacijų skatinimo, prieigos prie finansavimo šaltinių palengvinimo bei rinkos sąlygų gerinimo.

Pasak Ūkio ministerijos, ministrai taip pat diskutavo, kokiomis priemonėmis gali būti sustiprintas Europos gynybos sektoriaus konkurencingumas ir kokių veiksmų reikia imtis, siekiant palengvinti valstybių narių bendradarbiavimą pramonės srityje.

Susitikime aptarti ir konkurencingumo aspektai energetikos ir klimato kaitos srityse. Ministrai pažymėjo, kad politikos pramonės ir energetikos bei klimato kaitos srityse turi būti suderintos. Taip pat turi būti sprendžiamos ES energijos rinkos fragmentacijos, energijos kainų, skirtų pramonei, ir jos tiekimo saugumo užtikrinimo problemos.

Pasak ūkio ministro, šioje Konkurencingumo taryboje vidaus rinkos ir pramonės ministrų išreikštos mintys padės ruošiantis spalio mėnesio Europos Vadovų Tarybai ir rengiant Konkurencingumo tarybos išvadas.

Penktadienį švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis pirmininkaus ES Konkurencingumo tarybos ministrų, atsakingų už mokslinius tyrimus, posėdžiui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją