Kaip rašo DW, už pilietybės suteikimą Malta ketina imti 1,15 mln. eurų (3,97 mln. litų) mokestį, tokių pasų ketinama parduoti 1 800. Apie 90 proc. Europos Parlamento (EP) narių Strasbūre nubalsavo už patariamojo pobūdžio rezoliuciją, kurioje Malta raginama sustabdyti šios programos įgyvendinimą, tačiau, atrodo, ši rezoliucija J. Muscato neįtikino.

„Mano vadovaujama vyriausybė buvo išrinkta tam, kad užtikrintų valstybinių interesų įgyvendinimą. Ji buvo išrinkta tam, kad vyktų pokyčiai bei gerėtų gyvenimo standartai“, - patikino J. Muscatas, kuris pats yra buvęs EP nariu.
„Mes atsižvelgėme į tai, kas buvo pasakyta. Dabar atėjo laikas judėti pirmyn.“

J. Muscatas taip pat pridūrė, kad jo vadovaujama vyriausybė vykdys labai detalią atranką prieš patvirtindama asmenis, kuriems bus suteikiama Maltos pilietybė. Jo teigimu, ši programa pradėjo veikti šią savaitę, todėl jau yra norinčių gauti pilietybę, tačiau J. Muscatas atsisakė atskleisti, kiek tokių prašymų gauta.

J. Muscatas atkreipė dėmesį į tai, kad ir kitos ES valstybės narės taiko schemas, pagal kurias vykdoma tiesioginė ar netiesioginė prekyba ES pilietybe. Jo teigimu, surinkti pinigai bus skirti švietimui, sveikatos priežiūrai ir naujų darbo vietų kūrimui. Tačiau EP nariai kreipėsi į Europos Komisiją (EK), ragindami išaiškinti, ar toks Maltos sprendimas teisėtas, nes prekyba pasais neatitinka esminio ES pilietybės suvokimo.

ES negali turėti kainos

Sausio 16 d. paviešintoje ataskaitoje dėl rezoliucijos EP ragina Maltą užtikrinti, kad dabartinė pilietybės suteikimo tvarka atitiktų ES vertybes.

„ES pilietybė negali turėti kainos“, - teigiama ataskaitoje.

ES nuomonei pritaria ir Maltos opozicijos lyderis Simonas Busuttilas, kuris taip pat ragina šalies vyriausybę atsisakyti šios schemos taikymo.

„Tai kelia didžiulį nepasitikėjimą pilietybės suteikimo tvarka bei nepasitikėjimą pačiu J. Muscatu“, - patikino S. Busuttilas.