Šiuo metu EK pirmininkas yra Jose Manuelis Barroso.

Europos socialistų partijos narės iškels savo nominantus šiam postui užimti iki spalio 30 d. Šie nominantai turės gauti šešių nacionalinių partijų palaikymą. Lapkričio 6 d. Europos socialistų partija sudarys galutinį kandidatų sąrašą.

Kaip praneša “EurActiv”, 2014 m. vasario mėn. Įvyksiančio kongreso metu, partijos narės ir organizacijos skirs savo balsus tam, kad būtų išrinktas lyderis, bei patvirtins bendrąjį manifestą, skirtą visą Europos Sąjungą (ES) apimsiančiai kampanijai.

„Tai konkurencinis procesas, prie kurio mes dirbame jau nuo 2009 m. Šis procesas lankstus bei yra atsižvelgiama į kiekvienos partijos narės politinę kultūrą: kiekviena narė demokratiniu principu rinks savąjį kandidatą“, - teigė kampanijos komunikacijos koordinatorius Brianas Synnottas

Kas dar, jei ne M. Schulzas?

Nors nacionalinės partijos gali iškelti alternatyvųjį kandidatą, akivaizdus lyderis tarp centro kairiųjų – M. Schulzas – aktyvusis socialdemokratas iš Vokietijos, politikas, ir Europos Parlamento (EP) pirmininkas.

Trumpoje žiniasklaidos konferencijoje Europos socialistų partijos taryboje, Bulgarijos socialistų lyderis Sergejus Staniševas pavadino M. Schulzą „asmeniu, kuris tvirtai laikosi savo vertybių, atitinkančių tikruosius žmonių poreikius“ bei pridūrė, kad „jis šiuo metu yra stipriausias kandidatas.“

Tikėtina, kad Europos socialistų partija turi politinio potencialo išrinkti EK pirmininką, jei prisijungs prie Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vadovaujamos partijos ir taps koalicijos partnere.

“Jei sudarysime koaliciją, Europos socialistų partija norės pasiūlyti eurokomisarą iš Vokietijos. Tai galėtų būti M. Schulzas, jei mūsų politinės šeimos dauguma pasirinks jį kaip kandidatą į EK pirmininko vietą”, - teigė EP narys iš Vokietijos Jo Leinenas.

Teisė Europos partijoms skirti savo kampanijų lyderius – tai dalis pastangų demokratizuoti ES rinkimus. Ateinančių metų gegužės mėn. Įvyksiantys rinkimai bus pirmieji, atitinkantys Lisabonos sutartį, kurioje nustatyta, jog EK pirmininkas turi būti renkamas EP po to, kai jį pasiūlys Europos Taryba (ET).