Trečią kartą Europos Parlamento skiriamą apdovanojimą pelnęs filmas pasakoja plaukimo mokytojo, nusprendusio padėti Lamanšo sąsiaurį norinčiam perplaukti kurdų pabėgėliui, istoriją.

Kartu su apdovanojimu filmas laimėjo subtitravimą 23 ES kalbomis ir platinimą. Taip siekiama griauti kultūrinius ir kalbinius barjerus Europos kinematografijoje.

„Prancūzijos visuomenės reakcija į šį filmą pakeitė mane. Viską pradėjome būdami kinematografijos atstovais, o baigėme būdami piliečiais", - iškilmingos ceremonijos metu atsiimdamas apdovanojimą praėjusį lapkritį kalbėjo „Sveiki atvykę" filmo režisierius Ph. Lioret.

„Tai dvi atskirtų įsimylėjėlių, susiduriančių su pasaulio absurdiškumu, meilės istorijos", - taip savo filmą apibūdina pats režisierius. Filme taip pat kalbama apie teisinę Prancūzijos sistemą, kuri už paramą nelegaliai šalyje esantiems žmonėms numato 5 metus kalėjimo ir 30 tūkst. eurų baudą. 

„Vis dėlto, šis įstatymas prieštarauja Europos direktyvoms. Galbūt jau atėjo laikas leisti Europai suderinti mūsų imigracijos įstatymus?" - klausia režisierius. Jis sakosi esąs nusivylęs Prancūzijos politika ir tikisi, kad imigrantų rūpesčiai bus sprendžiami Europos mastu.


LUX apdovanojimas - parama Europos kinui

LUX kino apdovanojimas - tai 87 tūkst. eurų vertės premija, skirta nugalėjusio filmo subtitravimui 23 oficialioms ES kalbomis, originalo versijos pritaikymui regos ir klausos negalią turintiems žmonėms, taip pat 27 kiekvienai ES valstybei skirtų filmo kopijų įrašymui 35 mm kino juostos formatu arba DVD išleidimui.

Kartu į apdovanojimą pretendavusi bulgarų režisieriaus Kameno Kalevo juosta „Rytietiški spektakliai" pasakojaapie du skirtingą gyvenimo kelią pasirenkančius brolius: vienas iš jųįsitraukia į neonacių judėjimą, o kitas išgelbėja turkų šeimą. HansChristian Schmid „Audroje" piešia Hagos tribunolo prokurorės,dalyvaujančios Bosnijos karo nusikaltėlio teisme ir susiduriančios suspaudimu net iš savųjų tarpo, paveikslą.