Tarp 150 EuroLat narių – europarlamentarė Laima Andrikienė yra vienintelė atstovė iš Lietuvos, kuri prisidėjo prie to, kad šį kartą asamblėja posėdžiautų būtent pirmininkaujančioje Lietuvoje.

Proga Lietuvai pasirodyti

„Esu vienintelė EuroLat atstovė ir vis galvojau, kuo galėčiau prisidėti prie Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai“, - apie iniciatyvą asamblėjos posėdžius rengti Vilniuje Europos Parlamento (EP) narė pasakojo MyEP.

„Šioje asamblėjoje yra ir Lotynų Amerikos senatų pirmininkų, ir regioninių parlamentarų pirmininkų, ir labai įtakingų parlamentarų, todėl tai puiki proga Lietuvai parodyti, kokia patikima partnerė ji yra. Man norėjosi, kad pasirinkimas neapsiribotų vien Ispanija, Portugalija, Prancūzija ar Vokietija“.

Ji pabrėžė, kad Lietuva turi unikalią galimybę save parodyti. „Laikas labai geras, nes Lietuva pirmininkauja ES Tarybai, ir kiekvienas ministras, kuris ateina į posėdžius, kalba visos Europos Sąjungos vardu, o tai sustiprins pasitikėjimą Lietuva, kadangi ja pasitiki visa ES.“

Globalus pasaulis ir Lietuva jame

Politikė teigė, kad Lietuvai nenaudinga apsiriboti vien bendradarbiavimu su Šiaurės Amerika, Rusija, Rytų partneriais ar ES.

„Mes irgi matome Lotynų Ameriką kaip potencialų partnerį, turime interesų tame regione. Pagaliau atsirado galimybė, kuri yra labai svarbi Lietuvai“, - teigė europarlamentarė ir paaiškino, kad neretai Lietuvai pretenduojant į aukštus postus Jungtinėse tautose (JT) ar kituose daugianacionaliniuose forumuose, ji sulaukia minimalaus palaikymo iš Lotynų Amerikos šalių, kadangi su jomis nėra kontaktų.

„Dabar yra proga užpildyti tas spragas ir mūsų užsienio politikos dėlionę sudėlioti taip, kad neliktų joje baltų dėmių, kad tai ne tik Rusija, ne tik Rytų partneriai, ne tik ES ar JAV, bet yra visas pasaulis, kuriame Lietuva yra globali žaidėja“, - sakė ji.

Dėmesys skalūninių dujų gavybai

Šiomis dienomis Vilniuje posėdžiauja visi keturi EuroLat komitetai – politinių, ekonominių, socialinių reikalų ir tvaraus vystymosi – ir migracijos darbo grupė.

Energetikos srityje, pasak L. Andrikienės, aptariami ne tik ES prioritetai, bet ir išskiriamos skalūninės dujos. „Daugelyje šalių yra skalūninių dujų gavybą ir dėl to kyla nemažai įtampos. Mes norime aptarti galimą poveikį aplinkai ir pamatyti, kaip jie (Lotynų Amerikos atstovai – red.past.) mato gavybą. Diskutuojame, kaip mes ketiname tuos dalykus spręsti ir aš iš tikrųjų yra kažkokių problemų ar baimių dėl galimo neigiamo poveikio, gavybai prasidėjus, ar čia tik kažkieno interesai, į kuriuos mes neturėtume kreipti dėmesio“, - pasakojo ji.

Neapsieita be Prism skandalo

Politikos ir saugumo komitete išskirtinis dėmesys Bolivijos prezidento Evo Moraleso atvejui, kai kelios ES narės neleido jo lėktuvui kirsti jų oro erdvės, įtardamos, kad lėktuve gali būti duomenis apie slaptą JAV šnipinėjimo programą Prism paviešinęs Edwardas Snowdenas.

„Ar galime mes sau tai leisti, ar tai precedentas, į kurį mes neturime užmirkti akių ir nieko nekomentuoti?“ - retoiškai klausė EP narė. Ji atskleidė, kad EuroLat biuras nutarė laišku išsiųsti pranešimą, kuriame akcentuoti, kad sutartys visiems yra vienodos ir jas privalo vykdyti visi, ir ES, ir jos partneriai.

Švietimo ir socialinių reikalų komitete – neregėtas aukštumas tiek Lotynų Amerikoje, tiek ES pasiekusios jaunimo nedarbo problemos gvildenimas.

Dvigubi ES standartai migracijos politikoje

EP narė atkreipė dėmesį, kad migracijos darbo grupėje neretai pasigirsta Lotynų amerikiečių priekaištų Europai dėl to, kaip ES šalyse yra traktuojami jų piliečiai ir kad jiems taikomi dvigubi standartai.

„Jie jaučiasi antrarūšiais ir yra įžeidinėjami. Mes paaiškiname, kad Šengeno erdvė turi vieningas taisykles ir kiekviena atskira narė negali žaisti pagal savo sugalvotas taisykles. Jie priima tą argumentą, bet tiek nori garantijų, nes neabejotinai reaguoja į žmonių skundus“, - paaiškino L Andrikienė.

Skirtingi regionai - problemos tos pačios

MyEP pasiteiravus, ar galima teigti, jog tokiuose skirtinguose regionuose kaip Europa ir Lotynų Amerika, vyrauja tos pačios problemos, L. Andrikienė pritarė šiam teiginiui ir pridūrė, kad abu regionai mokosi vienas iš kito.

Atsakydama į klausimą, ko iš Lotynų Amerikos galėtų pasimokyti demokratiška Europa, europarlamentarė akcentavo neteisingus stereotipus, egzistuojančius Lietuvoje apie šį regioną.

Ko Europa gali pasimokyti iš Lotynų Amerikos?

„Mes esame išauklėti knygomis apie indėnus, tų stereotipų reikėtų atsisakyti. Žmonės, kurie keliauja, nuvyksta ten ir pamato, kokios išsivysčiusios yra tos šalys“, - teigė ir prisipažino, kad pati buvo maloniai nustebinta, kai nuvyko į Kolumbiją ar Peru.

„ES daug investuoja į tą regioną, ir ne tik kuria darbo vietas, bet ir bando pastūmėti jį į priekį. Turime ekspertų, kurie dirba su narkotikų užkardymo programomis,“ - apie vieną didžiausių Lotynų Amerikos regiono problemų prakalbo EP narė.

Atmeta kaltinimus dėl narkotikų gamybos

Ji atskleidė, kad Lotynų amerikiečiai turi savo poziciją dėl narkotikų kontrabandos į ES. „Mums Lotynų amerikiečiai sako – tegul pas jus nebūna vartotojų, tada pas mus nebus gamintojų. Gali sakyti ir rodyti pirštu – jūs gamintojai, liaukitės, bet jie sako – nevartokite ir mes neturėsime problemų savo namuose“, - pasakojo L. Andrikienė.

EP narė tikino, kad Lotynų Amerikos šalys turi seną kultūrą, stiprius universitetus, begalę galimybių mokslininkams. Studentų mainų programos, pasak jos, irgi labai naudingos. Prekyboje taip pat galima daug pasiekti, remiantis dėsniu, kad norėdami naudos iš jų rinkos, turime atverti ir savo rinką.

„Tai abipusis dalykas, dviejų pusių gatvė, kur vieni be kitų apsieiti negali“, - teigė politikė.