Šią savaitę baigėsi Europos Parlamento vasaros atostogos, ir parlamentiniai komitetai bei politinės frakcijos pradėjo darbinius susitikimus ruošdamiesi ateinančią savaitę prasidedančiai pirmajai plenarinei parlamento sesijai Strasbūre.

Viena iš šio rudens Europos Komisijos įstatyminės darbotvarkės dalių – parengti naujosios „Skaitmeninės darbotvarkės“ projektą. Tai strategija, kuria norima maksimaliai padidinti bloko gaunamą naudą iš informacinių ir komunikacinių technologijų. Šiame plane numatomas ir tikslas sukurti jau egzistuojančios prekių ir paslaugų „vieningos rinkos“ skaitmeninį atitikmenį.

Šis tikslas labiausiai paveiks programas, saugančias duomenis internete – tokias paslaugas kaip, pavyzdžiui, „Google“ paštas „Gmail“. Bet kai kurie piliečiai bei vyriausybės priešinasi planams leisti jų duomenims keliauti į kitas šalis, net jei jie patenka tik į kitas ES valstybes.

Kol nėra vieningos skaitmeninės rinkos, kiekviena iš 27 valstybių narių turi savo sistemą, kontroliuojančią asmeninės informacijos rinkimą, apsaugą ir laikymą.

Tai reiškia, kad šiuo metu tokios paslaugos kaip „Microsoft“ elektroninio pašto sistema „Hotmail“ ar „Google“ paštas „Gmail“, saugančios duomenis ne vartotojų kompiuteriuose, su kiekvienu europiečių duomenų vienetu turi elgtis pagal šalies, kurioje gyvena vartotojas, įstatymus. Vienose ES šalyse kompanija tokius duomenis gali saugoti iki 6 mėnesių, kitose – net iki dvejų metų.

Kai kurie technologijų lyderiai teigia, kad duomenų saugojimo politikos suvienodinimas yra nepaprastai svarbus Europai.

„Tai lygiai taip pat reikšminga, kaip perkelti asmeninį kompiuterį į 6 dešimtmetį“, - sako John Vassallo, „Microsoft“ viceprezidentas ES reikalams. „Tai pakeis verslo kūrimo ekonomiką. Tai pakeis vyriausybių funkcionavimą. Tai padidins produktyvumą – kai kuriais vertinimais, net iki 15–20 procentų“.