Be to, artimi giminaičiai, verslininkai, oficialių delegacijų nariai, studentai, mokslo, kultūros ir sporto renginių dalyviai, žurnalistai, kariškių ir civilių kapus lankantys gruzinai, pilietinės visuomenės atstovai, tarptautinius krovinių bei keleivių pervežimus vykdantys vairuotojai ir dėl medicininių priežasčių besilankantys asmenys prašydami vizos turės pateikti mažiau dokumentų.

Supaprastinti kriterijai bus taikoma ir išduodant daugkartines vizas. Galiojančius diplomatinius pasus turintiems Gruzijos piliečiams apskritai bus netaikomas trumpalaikių vizų režimas.
Susitarimo nuostatos nebus taikomos Jungtinei Karalystei, Airijai ir Danijai.

Gruzija vizų režimo visos ES piliečiams netaiko nuo 2006 metų vasaros, jeigu jie į Gruziją atvykstą ne ilgesniam kaip 90 dienų laikotarpiui arba vyksta tranzitu per Gruzijos teritoriją.

Lietuvoje padaugėjo gruzinų nelegalų

Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos, šiemet gerokai padaugėjo nelegalų iš Gruzijos, mėginančių į Lietuvą patekti per Baltarusijos sieną. Pasieniečiai iš viso jau yra sulaikę apie keturiasdešimt gruzinų, kurie neteisėtai norėjo patekti į Lietuvą pažeisdami sieną. Dar daugiau gruzinų, bandančių patekti į Lietuvą, pasienyje sulaiko Baltarusijos pareigūnai.

Be to, šiemet VSAT pareigūnai fiksuoja ir žymiai daugiau atvejų, kai Gruzijos piliečiai Lietuvoje prašosi prieglobsčio – tokių iki šios dienos buvo 135. Pasak VSAT, paprastai gruzinų tikslas Lietuva nėra, jie dažniausiai siekia patekti į Vakarų Europos šalis.

Glaudina santykius

Ssesijos Briuselyje metu Europos Parlamentas taip pat balsuos dėl readmisijos susitarimo, numatančio procedūras ir įsipareigojimus ES šalims, kaip ir kada į Gruziją turi būti grąžinti gruzinai, nelegaliai gyvenantys šiose šalyse. Jis galios visoje ES, išskyrus Airiją ir Daniją.

Anot finchannel.com, vizų režimo supaprastinimas įsigalios kartu su readmisijos susitarimu mėnesiu vėliau po to, kai jie bus ratifikuoti Europos Parlamento ir Gruzijos įstatymų leidėjų.

Europos Vadovų Taryba stiprinti santykius su Gruzija supaprastindama vizų režimą nutarė po 2008 metų rugpjūti kilusio Gruzijoje kilusio karinio konflikto su Rusija.