Kartu su Telšių merija suorganizuotoje parodoje eksponuojamos Vilniaus Dailės akademijos Telšių fakulteto dėstytojų docento Pranciškaus Balčiūno, profesoriaus Algirdo Žebrausko fotografijos, kuriose vaizduojami meno objektai Telšių miesto architektūroje, bei profesoriaus Romualdo Inčirausko skulptūros. Per visą savaitę paroda pritrauks tūkstančius Parlamento darbuotojų ir svečių. Žemaitija pasirinkta dėl šiemet sukankančio 600 metų Žemaitijos krikšto jubiliejaus.

„Žemaitija paskutinė Europoje priėmė krikštą 1413 metais, tik prieš 600 metų. Kadangi naują tikėjimą kardu nešė karingi riteriai iš Vakarų, o žemaičiai niekada nelinkę pasiduoti. Kas kita, jeigu į Žemaitiją atvykstama su gerais norais. Žemaičiai svetingi ir nuoširdūs Europos Sąjungai. Per dešimt Lietuvos narystės ES metų Žemaitija ir ypač jos sostinė Telšiai pasikeitė neatpažįstamai“, - atidarymo iškilmėse kalbėjo J.V. Paleckis.

Pasak jo, žemaičių kūrybiškumo ir ES lėšų dėka Telšiai virsta muziejumi po atviru dangumi, o vaizdingo Masčio ežero pakrantės konkuruoja su kurortais.

Telšių savivaldybės meras Vytautas Kleiva parodos atidaryme pasidžiaugė, kad Telšių miesto vardas ir Žemaitija skamba ne tik Lietuvoje bet ir visoje Europoje. Europos Komisijos užsakymu kuriamame filme apie pasikeitimus Europos Sąjungoje kaip geri pavyzdžiai pateikiami tik 20 Europos miestų – jų sąraše Telšiai.

Parodą pasveikino ir EP Socialistų ir demokratų frakcijos pirmininkas Hanes Svoboda. Jis sakė, kad Parlamente dirba nemaža lietuvių, kilusių iš Žemaitijos. Jie užsirekomendavo kaip darbštūs, atkakliai siekiantys tikslo žmonės.

Parodos atidaryme pirmą kartą ES himnas EP buvo atliekamas ypatingu žemaitišku instrumentu – skrabalais. Jais skambino virtuozas Regimantas Šilinskas.