Europesimistiškai nusiteikusių gretos retėja. Žymusis JAV biržų asas ir investuotojas G. Sorosas jau keletą metų reguliariai pranašavęs galimą euro žlugimą, pakeitė savo nuomonę ir išleido Vokietijoje knygą pavadinimu „Europos statymai“. Kaip praneša DW, šią knygą išleido žurnalo „Der Spiegel“ knygų leidykla. Šis žurnalas mažiausiai penkis kartus pranašavo euro krizę, o 2011 m. vasarą netgi išpublikavo simbolišką pranešimą apie euro žūtį.

Prieštaringi pasisakymai

Na o dabar „Der Spiegel“, pranešdamas apie naujai išleistą G. Soroso knygą, išspausdino interviu su investuotoju, kuriam šiuo metu 83-eji, kuriame jis teigia, jog tiki euru, todėl jo vadovaujama investavimo komanda jau dabar mėgaujasi tuo, kaip puikiai jiems pavyks uždirbti, investuojant pinigus, pavyzdžiui, į bankus, kuriems skubiai reikia kapitalo.

Tai sako žmogus, kuris 2010 m. vasarą interviu Vokietijos savaitraščiui „Die Zeit“ pasakė frazę, apskriejusią viso pasaulio, įskaitant ir Rusiją, žiniasklaidos priemones, dėl galimo euro žlugimo. Po to jis dar ne vieną kartą teikė įvairias rekomendacijas, tarp kurių buvo ir siūlymas Vokietijai išstoti iš euro zonos.

„Jūsų prognozės ne visada išsipildydavo“, - rašo su G. Sorosu kalbėję „Dėl Spiegel“ žurnalistai. „Prieš dvejus metus, pavyzdžiui, jus prognozavote netrukus įvyksiantį euro žlugimą, jei Vokietijos kanclerė Angela Merkel nesutiks išleisti euroobligacijų. Jūs suklydote.“

„Iš tiesų aš nesuklydau“, - į komentarą atsakė G. Sorosas. „Situacija euro zonoje vis dar išlieka kritinė, vokiečiai tai puikiai žino. Griežto taupymo politika, kurią A. Merkel įpiršo Europos Sąjungai (ES), buvo klaidinga. Ji tik dar labiau paaštrino krizę“, - įsitikinęs jis.

Žymusis biržos asas pripažįsta, kad šiuo metu situacija finansų rinkose nurimo, tačiau tuo pačiu jis tvirtina, kad kol kas apie stabilų ES situacijos gerėjimą negali būti nė kalbos. „Baiminuosi, kad euro zona gali išlikti ekonominės stagnacijos fazėje tiek pat laiko, kiek ir Japonija per pastaruosius 25 metus“, - mano G. Sorosas. Tiesa, toks vertinimas prieštarauja jo paties teiginiui dėl ketinimo greitu metu uždirbti ES didelius pinigus.

Išskirtinis Vokietijos vaidmuo

Maža to, G. Sorosas nusprendė investuoti net ir į Graikiją, kuri kelia daugiausiai problemų euro zonai. „Mano komanda tiria galimus variantus. Ekonominės sąlygos šioje valstybėje pagerėjo. Klausimas, ar įmanoma Graikijoje stabiliai uždirbti pinigus, kol kas lieka atviras. Jei tai įmanoma, mes investuosime“, - patikino G. Sorosas.

Tačiau daugiausiai vilčių jis deda į Vokietiją. Jo knyga „Europos statymai“, kuri iš esmės yra išsamus interviu, kurį G. Sorosas davė žurnalistui Gregorui Peteriui Schmitzui, akivaizdžiai adresuojama visų pirma vokiečiams. Apie tai byloja ir knygos potemė: „Kodėl Vokietija privalo gelbėti eurą tam, kad išsigelbėtų pati“.

„Šiuo metu Vokietija ekonomine ir politine prasme dominuoja ES, tačiau ši valstybė neatitinka savo išaugusio reikšmingumo. Vokiečiai pernelyg mažai daro tam, kad išsaugotų eurą, jie imasi tik pačių būtiniausių priemonių. Tačiau to nepakanka tam, kad Europos žemynas pagaliau vėl pajudėtų ekonominio augimo kryptimi“, - savo samprotavimus dėl Vokietijos vaidmens dėstė G. Sorosas. Tai, ko jis konkrečiai tikisi iš Vokietijos, G. Sorosas išdėstė savo naujojoje beveik 200 puslapių apimties knygoje.