"Mistral" tipo kariniai laivai yra ne gynybinės, o aiškiai puolamosios paskirties", - pabrėžė L. Andrikienė ir pažymėjo, kad aukšti Rusijos kariuomenės pareigūnai yra minėję, kad jei Rusija būtų turėjusi tokį laivą kaip "Mistral", karo su Gruzija metu šią mažą valstybę jai būtų pavykę sutriuškinti per 40 minučių, o ne per 26 valandas.

"Todėl prieš pradėdami kažką daryti dėl Lisabonos sutartyje numatytų solidarumo reikalavimų, pirmiausiai turėtume užtikrinti, kad savo veiksmais nekenkiame kitų ES šalių narių, ar ES kaimynų, saugumui", - sakė Europos Parlamento narė.

L.Andrikienė ir V.Landsbergis kartu su dešimčia kitų šalių europarlamentarų šioje sesijoje pateikė klausimą žodžiu ES Tarybai apie Sąjungos šalių vykdomo ginklų eksporto kontrolę. EP nariai teiravosi, ar Taryba laikosi nuomonės, kad Taryboje iš principo turi būtų konsultuojamasi dėl karinės įrangos eksporto į tračiąsias šalis, taip pat ar kada nors Taryboje buvo diskutuojama dėl ginklų eksporto į trečiąsias šalis ir į kokias.

Klausime primintas 2008 m. ES šalių Taryboje sutarimas, kad eksportuodamos karines technologijas ir įrangą jos atsižvelgs į tai, ar gavėjas laikosi tarptautinių įsipareigojimų, gerbia žmogaus teises bei prisideda prie taikos, saugumo ir stabilumo regione.