„Europos Sąjunga nori su Ukraina pasirašyti Asociacijos sutartį; taip pat tikime, kad Ukrainos pasirinkimas nedviprasmiškas, ir kad ji pasirengusi įrodyti ketinimus pasirašyti Asociacijos sutartį priimdama likusius sprendimus. Europos Sąjunga negalvoja apie „planą B“, – sakė L. Linkevičius.

ES užsienio reikalų ministrai nenusprendė, ar pasirašyti sutartį.

„Ukraina pastaruoju metu pasiekė daug. Ji parodė ryžtingus veiksmus ir aiškią pažangą daugelyje sričių, bet finišo dar nepasiekėme. Būtų didelė nesėkmė nuslysti nuo kelio prieš pat finišą“,– teigė L. Linkevičius.

Ministras sakė, kad norint pakankamos pažangos ir aiškių rezultatų, reikia Ukrainos Prezidento lyderystės. Anot L. Linkevičiaus, ES turi parodyti, kad bus pasirengusi pasirašyti susitarimą, jei Ukraina priims esminius sprendimus.

„Dar turime dešimt dienų, bet laikas tirpsta. Žinome, ko norime pasiekti Vilniaus susitikime, ir Ukraina žino, ką turi padaryti, kad tai taptų tikrove. Viliuosi, kad Ukraina šią savaitę išnaudos vaisingai, ir kad reikalingi įstatymai bus priimti neatidėliojant“, – sakė L. Linkevičius.

Bendroje užsienio reikalų ir gynybos ministrų diskusijoje apie ES bendrąją saugumo ir gynybos politiką, Lietuvos užsienio reikalų ministras paragino ES strateginį mąstymą pritaikyti prie naujos tikrovės ir naujų grėsmių, pradedant diskusijas dėl naujo ES strateginio dokumento.

„Turėtume pradėti diskusiją apie globalinius pokyčius ir kaip į juos atsakyti. Todėl turime dar stiprinti reguliarų ES ir NATO politinį dialogą ir praktinį bendradarbiavimą, koordinuojant gynybos planavimą, krizių valdymą ir operacijas. Atsižvelgdami į Rytų partnerių indėlį į ES karines operacijas ir civilines misijas, bendradarbiavimą su jais turėtume gilinti“, – teigė L. Linkevičius.

Užsienio reikalų taryba taip pat aptarė Sirijos krizę ir pastaruosius įvykius ES Pietų kaimynystėje, taip pat padėtį Bosnijoje ir Hercegovinoje