„Nuo praėjusio šios Tarybos susitikimo prieš metus Gruzija įtvirtino savo kaip Rytų partnerystės lyderės poziciją. Vilniaus viršūnių susitikimas buvo didelė ES ir Gruzijos santykių sėkmė. Tačiau tai tik ilgo kelio pradžia. Štai kodėl drauge su jumis siekiame nustatyti būsimojo bendradarbiavimo prioritetus“, – sakė L. Linkevičius.

Ministras priminė, kad Gruzijai vasarį perduotas vizų liberalizavimo veiksmų planas, ir pasiekta pažangos jį vykdant; Vilniaus viršūnių susitikime parafuota Asociacijos ir laisvosios prekybos sutartis ir pasirašytas susitarimas dėl bendradarbiavimo ES bendrosios saugumo ir gynybos politikos operacijose, o prieš pat bendradarbiavimo tarybos posėdį pasirašytas susitarimas, leidžiantis Gruzijai dalyvauti ES programose.

Pasak ministro, santykių pažanga įmanoma ir dėl bendrų vertybių, kurias atspindi pirmasis regione išties demokratinis valdžios perdavimas po pernykščių parlamento rinkimų bei spalį surengti prezidento rinkimai.

„Europos Sąjunga skatina Gruziją ir toliau kruopščiai saugoti sveikos demokratijos ramsčius – politinį pliuralizmą bei žiniasklaidos laisvę. Ypač pabrėžėme, kaip svarbu užtikrinti, kad baudžiamosios bylos būtų grindžiamos įrodymais, skaidrumu, nešališkumu, kad atitiktų demokratines vertybes ir kad joms nebūtų politinės įtakos“, – sakė L. Linkevičius.

Susitikime dalyvavo Gruzijos užsienio reikalų ministrė Maja Pandžikidzė, valstybės ministras, atsakingas už europinę ir euroatlantinę integraciją Aleksas Petriašvilis ir Europos Komisijos narys, atsakingas už plėtrą ir kaimynystę, Štefanas Füle.

Aptariant pastaruosius įvykius dėl konfliktų Gruzijoje sprendimo, ministras pabrėžė, kad ES remia tolesnius Gruzijos ir Rusijos diplomatinius kontaktus kaip svarbų būdą regione užtikrinti stabilumą.

„Europos Sąjunga labai susirūpinusi dėl tebesitęsiančių veiksmų, statant fizinę sieną, ribojančią laisvą judėjimą Gruzijos teritorijoje. Sveikiname konstruktyvų Gruzijos požiūrį siekiant bendrauti su Abchazija ir Pietų Osetija“, – teigė L. Linkevičius.

ES pakartojo remianti Gruzijos teritorinį vientisumą ir konflikto sprendimo priemones. ES yra tarptautinių Ženevos derybų bendrapirmininkė, Gruzijoje veikia ES stebėjimo misija.