Interviu Lenkijos radijo stočiai „Radio Zet“ J. Buzekas patvirtino, kad šiuo metu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo pasikėsinimo prievartauti turtą. Tyrimą nuspręsta pradėti po to, kai nežinoma moteris, pasivadinusi parlamento pirmininko patarėja, telefonu susisiekė su vienu turtingiausių Lenkijos verslininku ir paprašė „paramos“.

Spalio mėnesį verslininkui Janui Kulczykui skambinusi moteris teigė, kad neva vyriausybė nusprendė jo valdomam koncernui „Kulczyk Holding“ parduoti trečią pagal dydį šalyje valstybės valdomą Lenkijos energetikos bendrovę „Enea“. Vėliau ta pati moteris verslininkui pateikė banko sąskaitos rekvizitus su prašymais „paaukoti“.

„Tai precedento neturintis bandymas sukelti rūpesčių, ir tai privalo būti išaiškinta“, - sakė buvęs Lenkijos ministras pirmininkas J. Buzekas. Anot jo, apie galimą sukčiavimą Lenkijos prokuratūrai jis pranešė prieš kelias savaites.

Lenkijos energetikos bendrovės „Enea“ privatizavimas trunka ilgus metus. Nors J. Kulczykui jau spalį buvo suteikta išskirtinė derybų teisė perkant bendrovę, vėliau vyriausybė nusprendė atnaujinti derybas su kitomis suinteresuotomis šalimis.

Pirmadienį J. Buzekas taip pat paskelbė, kad britų euroskeptikas parlamentaras Godfrey Bloomas bus nubaustas – kitai savaitei jam nebus skiriami dienpinigiai – dėl netinkamo elgesio paskutiniųjų posėdžių metu ir atsisakymo atsiprašyti.

G. Bloomas buvo išvarytas iš paskutinio parlamento posėdžio po to, kai, Socialistų frakcijos atstovui vokiečiui Martinui Schulzui pradėjus ugningą kalbą, atskleidžiančią Prancūzijos-Vokietijos susitarimus su Jungtine Karalyste (JK) dėl ekonominių valdymo procesų, burbtelėjo jam nacių šūkį: „Viena tauta, viena imperija, vienas vadas“.

Parlamentaro nariams pasipiktinus šia pastaba, J. Buzekas pareikalavo G. Bloomo atsiprašymo. Tačiau, užuot atsiprašęs, pastarasis atkirto, kad „M. Schulzo požiūris įrodo, kad jis yra nedemokratiškas fašistas“.

Pirmadienį europarlamentarai atskirose grupėse balsavo dėl europarlamentarų „dienpinigių“ padidinimo – europarlamentarai gaus išmokas neapmokestinamoms išlaidoms, už kurias nereikės atsiskaityti, ir kurios per metus sudarys 100 tūkst. eurų. Pinigai į parlamentarų sąskaitas, kaip teigė JK dienraštis „The Telegraph“, turėtų būti pervesti jau sausio 1 d., skaičiuojant atgaline data nuo 2009 m. liepos mėn., kai buvo pirmą kartą pasiūlyta šias išmokas didinti. Tuomet, 2009 m. gruodį Taryba nusprendė ES tarnautojų atlyginimus didinti ne 3,7%, kaip siūlyta, o perpus mažiau, tačiau neseniai Europos teisingumo teismas paskelbė, kad tai buvo neteisėta.

Tai vėl įpils alyvos į ugnį, nes valstybės narės jau yra pasipiktinusios ankstesniu Europos Parlamento siekiu padidinti ateinančių metų ES biudžetą 6% (vis dėlto tikimasi, kad EP šią savaitę pritars kuklesniam, kompromisiniam padidinimui 2,9%).