Amerikiečiai siekia sustiprinti saugumą visuose transatlantiniuose skrydžiuose į JAV. Kasdien iš Europos oro uostų į Ameriką išskrenda tūkstančiai keleivių daugiau nei 800 reisų. Vadinasi, saugumo sustiprinimas būtų labai didelis žingsnis.

JAV planams pritaria Italija, Didžioji Britanija ir Olandija. Skeptiškai nusiteikusios Ispanija, Vokietija, Prancūzija, Belgija. Šios šalies transporto ministras Etienne'as Schouppe'as norimas įvesti priemones pavadino perdėtomis, o saugumo reikalavimus Europos oro uostuose - pakankamai griežtais. Vokietijos vidaus reikalų ministras kalbėjo, kad skeneriai Europos oro uostuose negali būti naudojami, kol bus nenuginčijamai įrodyta, kad jie pagerina saugumą, nekenkia sveikatai ir nepažeidžia žmogaus teisių.

Kai kurios šalys būgštauja, kad kūno skeneriai gali būti pavojingi dėl skleidžiamos radiacijos. Amerikos radiologai atkerta, kad tolimojo skrydžio keleivis per patį skrydį dideliame aukštyje gauna daugiau radiacijos, nei skleidžia dviejų dabar esamų tipų skeneriai. Tokios pačios sistemos būtų naudojamos ir Europoje. Visoje Amerikoje dabar naudojama 40 skenerių ir ketinama įsigyti dar dešimt.

Aktyvistai Didžiojoje Britanijoje sukėlė didelį triukšmą, kad ši įranga pateikia tokį ryškų nuogo žmogaus vaizdą, jog tai tampa virtualiu striptizo seansu. Be to, tai gali pažeisti 1978 metų Vaikų gynimo aktą, kuris draudžia nepadorius vaikų atvaizdus ir pseudoatvaizdus. Paisydama šio įstatymo britų vyriausybė bus priversta neleisti skenuoti jaunesnių nei 18 metų asmenų arba ieškoti būdų, kaip apginti oro uostų saugumo pareigūnus nuo baudžiamojo persekiojimo už vaikų pornografiją.

Aktyvistus jaudina ir kita problema: kas garantuos, kad šie vaizdai, ypač nuogų įžymybių, nepateks į internetą ar dar kur nors?

Aparatūra, kiaurai peršviečianti visus drabužius, leidžia iškart pamatyti, ar žmogus neslepia ginklų, sprogmenų. Tačiau puikiai matyti ir visiškai kiti dalykai: auskarai bamboje ir kitose vietose, protezai, silikono implantai.

Šiems skeneriams griežtai nepritaria Europos Parlamentas, tačiau EK teigia, kad nėra tokių taisyklių, kurios draustų šalims savo noru juos naudoti. Taip jau daroma Olandijos, Didžiosios Britanijos oro uostuose, nors kol kas nėra privaloma. Žmogus turi savanoriškai sutikti būti peršviečiamas kūno skeneriu.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją