„Jei viskas eisis labai gerai, tai galėtų būti 2013-ieji. Visi susiję žmonės sunkiai dirba, kad derybos būtų baigtos birželį“, - interviu „EUobserver“ ketvirtadienį sakė europarlamentaras.

Panašu, kad artimiausiomis savaitėmis derybos bus itin įtemptos, nes bus aptariama privatizacija bei korupcija – paskutinės ir sudėtingiausios iš 35 derybose dėl stojimo aptariamų sričių.

Kai derybos bus baigtos, o Europos Parlamentas palaimins Stojimo sutartį, Kroatijai teks palaukti mažiausiai vienerius metus, kol dokumentą ratifikuos visos 27 valstybės narės.

„Vis dėlto Kroatija turėtų prisijungti vėliausiai 2014 m., jei ji ketina dalyvauti ES rinkimuose“, - kalbėjo H. Swoboda, norėdamas pasakyti, kad valstybėms narėms nevertėtų pernelyg užtempti proceso.

Kroatijos stojimui į ES prieštarauja viena iš pagrindinių Nyderlandų partijų – prieš imigrantus nusiteikusi Geerto Wilderso partija, tad čia gali kilti sunkumų. Kita ES šalis, Slovėnija, su kuria Kroatija turėjo nesutarimų dėl sienų, beveik metus blokavo derybas, todėl tikėtina, kad gali ir toliau prieštarauti.

H. Swoboda sakė, kad į Kroatijos sutartį greičiausiai nebus įtraukti jokie saugikliai ar specialūs stebėsenos mechanizmai, kokie buvo pritaikyti 2007 m. įstojusioms Bulgarijai ir Rumunijai.

„Būtent todėl mes labai rimtai žiūrime į korupciją, nenorime vėl susidurti su nepribrendusia naryste, kai po prisijungimo vėl įpuolama į reformas“,- aiškino jis.