Europos Parlamentas praėjusią savaitę pritarė kai kurie Tabako direktyvos pakeitimas, dabar laukia derybos su ES šalimis ir Europos Komisija. Europarlamentarai šioje direktyvoje siūlo uždrausti mėtų ir vaisių skonio priedus cigaretėse, padidinti įspėjamuosius ženklus ant pakelių. Norėta uždrausti ir plonąsias cigaretes, tačiau galiausiai tam nebuvo pritarta parlamente. Elektroninės cigaretės neprilygintos vaistams, nors tokių siekių būta.

Parlamentas pasidalinęs

Europos Parlamentas buvo pasidalinęs Tabako direktyvos klausimu. Socialistai nusiteikę griežčiau, o dešinieji liberaliau laikėsi. Kaip sakė europarlamentaras Zigmantas Balčytis, galima pasveikinti ES pirmininkaujančią Lietuvą, kuriai pavyko išjudinti direktyvos svarstymą, nors daug metų tai buvo daroma nesėkmingai. Beje, pirmininkaujančios Lietuvos, kaip ir socialistų Parlamente, pasiūlymai buvo griežtesni dėl pakelio apibūdinimo, įspėjamųjų ženklų. Siūlyta ant pakelio klijuoti didesnes nuotraukas su baisiais vaizdais. „Matosi, kad lobistai padirbėjo, nes direktyvos nuostatos buvo susilpnintos", - sakė jis.

Tuo tarpu europarlamentaras Elmaras Brokas, atstovaujantis dešiniajam flangui, teigė, kad nuolaidų reikėjo, nes pirminis variantas buvo kiek per griežtas. „Realus gyvenimas yra kažkur per vidurį", - pastebėjo vokietis. E.Brokas „Europos klubui" teigė, kad svarbiausia, kad tabako produktuose nebūtų chemikalų, kurie yra kenksmingi. Bet, anot jo, kartais persistengiama kovoje prieš rūkymą.

ES Tarybos vardu Europos Parlamente, prieš lemiamą balsavimą, kalbėjęs Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis buvo itin griežtas. Jis atvirai prisipažino, kad jo du broliai mirė nuo rūkymo sukeltų ligų. Kalbėdamas apie Tabako direktyvą, ministras teigė, kad šis klausimas visada buvo kontraversiškas. Mūsų šalyje Tabako kontrolės įstatymas buvo keistas daugybę kartų. „Tai daugiausiai pataisų sulaukęs įstatymas, ypatingai, veikiant lobistams, verslui, kad būtų paveikti parlamentarai. Argumentai tie patys - padidės kontrabanda, sumažės darbo vietų. Bet tikrovė kita - yra akivaizdi žada ekonomikai", - teigė jis.

V.Andriukaitis teigė irgi sulaukęs įvairių pasiūlymų „atsižvelgti į ūkio interesus". Tačiau, jo manymu, žala yra baisios netektys ekonomikai ir visam šalies ūkiui. Tačiau siūlytojams patarė nesivarginti. Skambučiai, publikacijos - daugybė pavyzdžių, kaip bandyta paveikti ministro poziciją.
Direktyvoje yra numatyti pereinamieji laikotarpiai, tad būsimi pokyčiai tikrai nepadarys, jo manymu, žalos ekonomikai. Be to, V.Andriukaitis mano, kad direktyva padės kovoti su kontrabanda, o ne atvirkšiai, kaip teigia pokyčių šalininkai. Mat numatytos atsekamumo priemonės nuo gamybos iki prekybos. Ministro žiniomis, žinomi tabako produktų gamintojai turi gamyklas Rytų šalyse, iš kurių ir plūsta kontrabandinės cigaretės į Vakarus.

Lobistai: trūksta įrodymų

Visą informaciją klausykite ir skaitykite "Europos klube"

O ką mano žmonės apie pasikeitimus Tabako taisyklėse? Tautos balsą klausykite šiandien „Europos klube“: “FM99” eteryje 14.10 ir 18.50, “Geras FM” 13.50