Visa tai prasidėjo nuo 2011 m. Europos Tarybos pranešėjo Dicko Marty parengtos ataskaitos, kurioje teigiama, kad Kosovo albanų partizanai kovodami dėl nepriklausomybės nuo Serbijos kontrabanda gabeno serbų kūnus į Albaniją, išimdavo jų organus ir parduodavo, rašo „Euractiv“.

„Šis kaltinimas visiškai neteisingas bei įžeidžia visą Kosovo valstybę“, - pareiškė H. Thacis, vadovavęs Kosovo išlaisvinimo armijai.

Anot H. Thacio, parlamentas turi priimti sprendimą, o tai reiškia, kad 120 Kosovo parlamento narių ateinančią savaitę turėtų balsuoti dėl naujo teisminio proceso surengimo.

Politiniai šaltiniai pranešė, jog Vakarų diplomatai daro spaudimą Kosovo vyriausybei, kad ši priimtų siūlymą surengti tribunolą bei surengtų balsavimą artimiausiomis savaitėmis, kol dar dirba dabartinis parlamentas – šių metų rugsėjo mėn. Kosovo bus rengiami parlamentiniai rinkimai.

JAV ir ES pareigūnai įspėjo Kosovo vadovus, kad jei nebus surengtas naujas teisminis šios bylos nagrinėjimas, organų prekybos byla bus perduota Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai.

H. Thacis atmetė D. Marty kaltinimus, pavadindamas juos mėginimu apjuodinti Kosovo išlaisvinimo armiją, kuriai 1999 m. talkino NATO oro pajėgos tam, kad būtų išstumtos Serbijos saugumo pajėgos, mėginančios užgniaužti kylantį etninės Kosovo albanų daugumos sukilimą.

Naujas teisminis procesas bus atliekamas pagal Kosovo įstatymus, tačiau didžioji darbo dalis bus atliekama užsienyje (galimai Nyderlanduose) tam, kad liudininkai būtų apsaugoti nuo puolimo ir grasinimų. Šios bylos nagrinėjime dalyvausiantys prokurorai ir teisėjai taip pat bus užsieniečiai.

Šį ieškinį tiria ES atstovaujantis prokuroras iš JAV Johnas Clintas Williamsonas. ES Kosove prižiūrintis pagrindinių karo nusikaltimų ir korupcijos bylų tyrimą. Tikimasi, kad J. C. Williamsonui pavyks užbaigti šį tyrimą per keletą mėnesių.

Paskaičiuota, kad 1998–1999 m. vykęs karas nusinešė apie 10 tūkst. žmonių gyvybių, didžioji dalis kurių – etniniai albanai. Dingusiais be žinios vis dar laikomi 1,7 tūkst. asmenų.