Tatarsentdėrdis – tai 55 kilometrus į Pietus nuo Vengrijos sostinės Budapešto nutolęs kaimas. Šio kaimo pakraštyje kukliuose namuose gyvena keletas romų šeimų. Csorbos namas stovi arčiausiai miško.

Kaip rašo DW, prieš penkerius metus vasario 23 d. ultradešinieji ekstremistai paleido ugnį į Csorbos namą ir paleido ugnį į jos šeimos narius. Csorbos tėvas ir sūnus žuvo, dukra buvo sunkiai sužeista , motina patyrė ne tokius rimtus sužalojimus.

Tyrimo klaidos

Tai buvo antrosios žudynės, kurias įvykdė dešiniųjų ekstremistai. Viso per išpuolius buvo nužudyti šešis žmonės, 55 sužeisti, dauguma aukų – romų tautybės asmenys. Įvykiai Tatarsentdėrdyje tapo lūžio momentu, nes tada tyrėjai įsitikino, jog nusikaltėliai turi rasistinių motyvų.

Žudikai buvo sulaikyti tik po šešių mėnesių 2009 m. rugpjūčio mėn. Tai buvo keturi ultradešiniesiems priklausantys ekstremistai. Prieš pat išpuolius jie buvo sekami žvalgybos tarnybų.

Praėjusiais metais trys iš jų buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos, vienam buvo skirtas 13 metų įkalinimo nuosprendis.

2009 m. rugsėjo mėn. tuometinis žvalgybos tarnybų ministras Adamas Ficsoris pripažino, kad tyrimo metu buvo padarytos rimtos klaidos. Jis taip pat pripažino, jog nusikaltėliai galėjo būti pagauti anksčiau, tokiu būdu galbūt buvo galima užkirsti kelią dviem paskutinėms atakoms.

Nepaisant šio pripažinimo, aukų šeimos bei žudynes išgyvenę asmenys vis dar nėra gavę jokių kompensacijų. Ne vienas aukšto rango valstybės pareigūnas viešai neišreiškė užuojautos ir neatsiprašė dėl tyrimo metu padarytų klaidų.

Sielvartą didina romų skurdas

Dar nepasibaigus teismui Viktoro Orbano vadovaujama vyriausybė pažadėjo žudynes išgyvenusiems žmonėms ir aukų artimiesiems skubos tvarka išmokėti kompensacijas.

Beveik visi žudynes išgyvenę asmenys ir aukų artimieji gyvena dideliame skurde. „Jie nuolat susiduria su sunkiais finansiniais išbandymais, dažnai negali apmokėti sąskaitų“, - sakė Liberalų partijai priklausantis politikas Jozsefas Gulyasas, 2009 m. dėl šių išpuolių inicijavęs parlamentinį tyrimą.

J. Gulyasas asmeniškai rūpinasi keliais žudynes išgyvenusiais asmenimis ir aukų šeimų nariais bei renka šiems asmenims skirtas aukas iš savo draugų ir pažįstamų.

Žudynes išgyvenę žmonės ir aukų artimieji patiria ne tik finansinius sunkumus, tačiau taip pat kenčia nuo fizinių ir psichologinių išpuolių pasekmių. Jie negali dirbti ar gauti tinkamo medicininio gydymo.

Nėra žinoma, kada bus išmokėtos kompensacijos

Iš pradžių šalies vyriausybė planavo išdalinti kompensacijas iki 2013 m. spalio mėn., tačiau jos nėra išmokėtos iki šiol. Šių metų vasario mėn. pradžioje Vengrijos Socialinių reikalų ir mažumų ministerija įpareigojo Vengrijos Paramos aukoms organizacijos „White Ring Public Benefit Association“ išsiaiškinti žudynes išgyvenusių ir aukų šeimos narių gyvenimo sąlygas.

Kaip teigia „White Ring Public Benefit Association“ pirmininkas Laszlo Fugedi, šios organizacijos atstovai aplankė visus žmones, kurių gyvenimus palietė šie išpuoliai. Iki vasario mėn. pabaigos organizacija ketina pateikti ataskaitą, kurioje bus nurodyti siūlymai, kaip galima būtų padėti šiems žmonėms.

Tačiau vis dar nėra žinoma, kada žudynių aukų artimieji ir išgyvenę asmenys pagaliau sulauks pagalbos. Dėl tokio pagalbos suteikimo vilkinimo kaltinami teisiniai keblumai.