Tyrimą atliko 13 mokslininkų 2007 – 2008 m. Europoje, kur dalyvavo 16 000 vaikų nuo 2 iki 9 metų iš Belgijos, Kipro, Estijos, Vokietijos, Vengrijos, Italijos, Ispanijos ir Švedijos.

Rezultatai buvo paskelbti Sveikatos ekonomikos žurnalo (Journal of Health Economics) straipsnyje „Motinų darbas ir vaikų nutukimas: europietiška perspektyva“.

Kaip rašoma www.euractiv.com, šio tyrimo išvados – Europos Sąjungos (ES) finansuojamo IDEFICS projekto dalis, kurio tikslas – remti tyrimus vaikų nutukimo srityje.

„Mūsų atliktas tyrimas parodė, kad nėra ryšio tarp motinų darbo ir vaikų nutukimo, todėl jos neturėtų jaustis kaltos dėl savo vaikų“, - danų laikraščiui „Politiken“ tvirtino Kopenhagos verslo mokyklos (Copenhagen Business School) vartotojų elgesio ir nuoseklaus vystymosi profesorė Wencke Gwozdz.

Nutukimas didina įvairių susirgimų, ypač širdies ligų, antrojo tipo diabeto, obstrukcinės miego apnėjos, tam tikrų vėžio rūšių ir osteoartrito, tikimybę.

Amerikietiškas mitas

JAV motinos, dirbančios pilną darbo dieną, dažnai kaltinamos tuo, kad jų darbas – viena iš vaikų nutukimo epidemijos priežasčių. Kaip manoma, dirbančios motinos turi mažiau laiko ruošti sveiką maistą savo vaikams bei tai daryti reguliariai.

Straipsnyje išreikštos abejonės dėl nusistovėjusio požiūrio ir pateikta nuomonė, kad europiečių vaikai, kurių motinos dirba, neturi stipresnio polinkio į didesnį riebalų kiekį kūne nei kiti vaikai.

Mokslininkų teigimu, dirbančios motinos linkusios savo sąskaita imti laisvadienius ir leisti laiką su savo vaikais.

„Netiesa, kad dirbančios motinos skiria mažiau laiko savo vaikams. Šiais laikais jos gali sau leisti turėti namų tvarkytoją, indaplovę bei automobilį, kas joms suteikia galimybę praleisti pakankamai laiko su savo vaikais. Šeimos gali sau leisti pirkti sveikus maisto produktus, o vaikus galima nuvežti į būrelius ir treniruotes, kad jie neleistų laiko sėdėdami prie televizoriaus“, - tvirtina W. Gwozdz.

Visuomenės parama vaikų priežiūrai

Dirbančios motinos labiau išsilavinusios, todėl turi daugiau žinių apie sveiką mitybą. „Tarp Europos ir JAV – didžiulis skirtumas“, - sako W. Gwozdz.

Tyrimas parodė, kad yra ryšys tarp vaikų nutukimo ir motinų darbo D. Britanijoje ir JAV, tačiau kontinentinėje Europoje situacija kitokia dėl skirtingo gyvenimo būdo ir visuomenės struktūros.

„Dirbančios motinos JAV ir JK atsidūrusios sudėtingesnėje situacijoje nei kontinentinėje Europoje. Jos sulaukia mažiau palaikymo iš visuomenės dėl vaikų priežiūros, o ta priežiūra, kurią jos gauna, yra prastesnės kokybės nei vaikų priežiūra daugelyje ES šalių“, - teigia W. Gwozdz.