Barbel Hohn jau seniai nebetiki tokiais sutapimais. Žaliųjų partijai priklausanti politikė teigia, kad jai atsivėrė akys, kai pirmą kartą perskaitė apie BMW akcininkų didelės sumos skyrimą Krikščionių demokratų partijai (CDU), kuri yra pagrindinė partija Vokietijoje bei kuriai vadovauja kanclerė A. Merkel.

Kaip rašo DW, praėjus mažiau nei trejoms savaitėms po rinkimų, trys Quandtų ir Klattenų šeimos nariai pervedė apie 690 000 eurų (2,38 mln. litų) CDU. Pagal teisinius reikalavimus, keliamus bet kokiam rėmimui, viršijančiam 50 tūkst. eurų (apie 173 tūkst. litų), ši suma buvo paskelbta Vokietijos parlamento tinklapyje.

Apmokėjimas už neapibrėžtus išmetamų dujų apribojimus?

Nors šis pinigų pervedimas visiškai teisėtas, B. Hohn jis kelia pasipiktinimą, nes jis buvo atliktas iš karto po to A. Merkel vyriausybės atlikto darbo Vokietijos automobilių pramonės interesų apgynimui ES.

Vokietijos aplinkos ministras Peteris Altmaieris, taip pat priklausantis CDU, užkirto kelią sprendimo priėmimui per viršūnių susitikimą Liuksemburge spalio 14 d. Vietoje griežtesnio išmetamųjų dujų reguliavimo nuo 2020 m., kurių reikalavo Europos Komisija (EK), Vokietijos valdžia siekė dosnesnių pereinamųjų apribojimų, iš kurių iš esmės pasipelnytų Vokietijos automobilių pramonės milžinės BMW, „Daimler“ ir „Audi“.

Daugiau jokios savireguliacijos

Partijoms skiriamas finansavimas šiuo metu reglamentuojamas įstatymo, kuris paskutinį kartą buvo reformuotas 2011 m., kuriame teigiama, kad partijos savarankiškai sprendžia, kaip bus nustatoma valstybinė parama bei skiriami rėmimo apribojimai iš įmonių ir privačių asmenų. Tai reiškia, kad partijos gali teisėtai priimti bet kokio dydžio paramą.

ES spaudimas Vokietijai

Ekspertų komisija, sudaryta Europos Tarybos (ET), taip pat kritikuoja Vokietijos partijų rėmimo taisykles. Strasbūre įsikūrusi Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupė (GRECO) pradėjo specialų procesą prieš Vokietiją praėjusiais metais, nes šios organizacijos rekomendacijos dėl partijų rėmimo nebuvo pilnai įgyvendintos.

„Tai, kad visuomenės turtingieji bei įmonės pririša partijas prie savęs tam, kad šios priimtų jiems palankius įstatymus, yra nepriimtina“, - teigia kairiųjų „Die Linke“ partijos vadovas socialistas Gregoras Gysi. Jam nekelia nuostabos tai, kad dėl šių dalykų politika užsitarnavo blogą reputaciją visuomenės akyse.

G. Gysi netgi ragina Vokietiją prisijungti prie valstybių, visiškai uždraudusių partijų rėmimą, aljanso, tačiau Christianas Humborgas iš „Transparancy International“ organizacijos siūlo nuosaikesnį variantą: „Mes nerekomenduojame visiškai uždrausti rėmimą, nes pinigai visada ras kelią“. Vietoje to, Ch. Humborgas norėtų matyti daugiau skaidrumo: paramos skyrimas, viršijantis 2 000 eurų (daugiau nei 6 905 litų) turi būti viešinamas, taip pat vienos įmonės ar asmens skiriama parama turėtų būti apribota 50 000 eurų (daugiau nei 172 640 litų).