Azartinių lošimų sektoriaus pelningumas viršija 80 mlrd. eurų (daugiau nei 276 mlrd. litų) per metus.

Internetinės azartinių lošimų svetainės – tai sparčiausiai augantis sektorius, kurio pelningumas, kaip tikimasi, ateinančiais metais pasieks 13 mlrd. eurų (beveik 45 mlrd. litų), 2011 m. šio sektoriaus pelnas siekė 9,3 mlrd. eurų (apie 32 mlrd. litų). Nepaisant šio sektoriaus tarptautiškumo, licencijavimo sistema bei specifinės taisyklės dėl azartinių lošimų, kaip rašo „Euobserver“, vis dar nustatomos kiekvienoje valstybėje atskirai.

Taip pat ES nedalyvauja reglamentuojant lošimo namų veiklą bei loterijų rengimą.

Dalis Europos Parlamento (EP) narių kartu su Europos azartinių žaidimų ir lažybų asociacija įsitikinę, jog būtina sukurti bendrą teisinę bazę, kuri galiotų visose ES šalyse narėse, tam, kad būtų padidintas šio sektoriaus gaunamų pajamų skaidrumas.

EP narys liberalas iš Vokietijos Jurgenas Creutzmannas, parengęs vieną iš EP ataskaitų dėl internetinių azartinių lošimų svetainių, pareiškė, jog laukia dar ilgas kelias, kol pagaliau bus nustatyta bendra reglamentavimo sistema.

Jose Manuelio Barroso vadovaujamai Europos Komisijai (EK) skaičiuojant paskutinius darbo mėnesius, mažai tikėtina, jog EK pateiks siūlymą dėl privalomo azartinių lošimų reglamentavimo, kuris būtų taikomas visoms ES šalims narėms.

Net jei dauguma EP narių nubalsuotų už bendrą azartinių lošimų reglamentavimo tvarką, lauktų derybos su ES šalimis narėmis, kurios galėtų įvykti tik šių metų pabaigoje, kai naujai išrinkti EP ir EK pradės savo darbą.