Šis susitikimas įvyko apleistame oro uoste nei vienai, nei kitai pusei nepriklausančioje teritorijoje. Į susitikimą atvyko Kipro prezidentas Nikosas Anastasiadesas ir nepripažįntos Šiaurės Kipro Turkų Respublikos vadovas Dervisas Eroglu.

Kaip praneša „Euobserver“, susitikimo metu buvo perskaitytas Jungtinių Tautų (JT) parengtas oficialus bendrojo susitarimo tekstas, kuriame teigiama, jog tai turėtų būti lygiateisiškumą abejoms bendruomenėms užtikrinantis politinis darinys, kuriam vadovaus federalinė vyriausybė pagal federalinę konstituciją, kurią turi parvirtinti Aukščiausiasis Federacijos Teismas.

Šio politinio darinio gyventojams bus suteikta tiek visos Kipro Federacijos, tiek ir vienos iš dviejų šio politinio darinio sudedamųjų dalių pilietybė. Naujasis Kipras bus teisėtas šiuo metu egzistuojančios Kipro valstybės tęsinys. Jis ir toliau bus JT ir Europos Sąjungos (ES) narys.

Galutinį sutarties variantą turės patvirtinti politiniai vadovai, o gyventojai jį ratifikuos per referendumą.

Konfliktas tarp graikiškosios ir turkiškosios Kipro dalių trunka jau 40 metų.

Graikų kilmės kipriečiai atsisako vertinti turkų kilmės kipriečius kaip lygius sau, tuo tarpu turkų kilmės kipriečiai atsargiai žvelgė į apsijungimą, todėl į šį procesą pageidavo įtraukti nepriklausomus arbitrus.

ES Tarybos ir Europos Komisijos (EK) vadovai pasveikino Kiprą žengus šį žingsnį.

Anot ES vadovų, sutarties projektas taps tvirtu pagrindu sąžiningam ir visapusiškam Kipro situacijos sureguliavimui. EK taip pat pažadėjo atsiųsti ypatingąjį atstovą – Belgijos teisininką Pieterį van Nuffelį, aktyviai prisidėsiantį prieš konstruktyvių sprendimų paieškų proceso.

Kipro derybininkai ketina surenti pirmąjį susitikimą ateinančią savaitę.