Lixinas Yangas, dirbantis valdžią kritikuojančiuose „The Epoch Times“ ir „New Tang Dynasty Television“ bei akredituotas visose Briuselyje esančiose ES institucijose, pirmą kartą buvo neįleistas, kai su dar trimis kolegomis trečiadienį 14 val. atvyko konferenciją ES Tarybos pastate.

Jis grįžo po dviejų valandų, tačiau jo vėl neįleido. Pažįstami reporteriai iš „Associated Press“ ir „Reuters“ įsikišo ir ėmė jį ginti. Tuomet pasirodė aukštas ES Tarybos saugumo pareigūnas, ir L. Yangas pagaliau pateko į renginį. Pareigūnas atsisakė atskleisti, kas įsakė nepraleisti žurnalisto.
Po pusantros valandos Taryba paskelbė, kad po susitikimo turėjusi vykti spaudos konferencija atšaukta.

„Paklausiau Tarybos atstovo spaudai, kodėl man uždraudė patekti, o jis atsakė, esą dėl saugumo priežasčių“, - prisiminė L. Yangas. - „Su panašiomis problemomis susidūrė mano kolegos, o vienas iš jų nufilmavo, kaip Tarybos spaudos tarnyba kalbasi su Kinijos pareigūnais. Buvo visiškai aišku, kad Tarybos personalui buvo pateiktas pavardžių juodasis sąrašas.“

„Kinija taiko spaudos cenzūrą, kur benuvyktų. Tačiau mane nustebino, kad tai vyko Taryboje, ES pastate, ir kad Tarybos personalas to neprisipažino. Tokia cenzūra yra autoritarinio režimo primesta ES. Ką tai reiškia ES ir Kinijos „strateginei“ partnerystei?“

Po penktadienį vykusios spaudos konferencijos Europos Komisijoje, Briuselyje įsikūrusi Tarptautinės Spaudos Asociacija (API) paskelbė, kad iš pradžių Tarybos pareigūnai neįleido reporterių, nes Kinija pareiškusi, kad jie kelia grėsmę saugumui. Be to, Kinija atšaukė spaudos konferenciją, kai sužinojo, kad jie visgi buvo įleisti. API kritikavo ES lyderius Hermaną Van Rompuy ir Jose Manuelį Barroso, kad šie, iš pagarbos Kinijos pusei, taip pat nepasirodė reporteriams. Tiesa, Europos Komisijos atstovas spaudai iš pradžių dangstėsi oficialia „tvarkaraščio nesuderinamumo problemos“ versija, tačiau vėliau, žurnalistams išjungus kameras, patvirtino API versiją ir pripažino, kad visas šis incidentas ES yra labai „nesmagus“.