Kaip rašo www.euractiv.com, didžiąją dalį sulaikytų prekių sudarė cigaretės (30 proc.), pakavimo medžiagos (9,84 proc.) ir rūbai (8,51 proc.).

Kaip teigiama EK ataskaitoje, praėjusiais metais Kinija tapo didžiausia klastotų produktų gamintoja (64,5 proc.). Honkongas – pagrindinis elektroninių cigarečių ir jų skystų užpildų tiekėjas, o ES narė Bulgarija – pakavimo medžiagų tiekėja.

„Muitinė – tai pirmoji ES gynybinė linija prieš padirbtus produktus, kenkiančius legaliam verslui,“ – teigia audito ir kovos su sukčiavimu komisaras Algirdas Šemeta.

„Ši ataskaita rodo muitinės darbo intensyvumą ir svarbą. Aš ir toliau sieksiu dar didesnės teisių į intelektualųjį turtą apsaugos Europoje bendradarbiaudamas su tarptautiniais partneriais, gamintojais bei valstybėmis narėmis“, - patikino A. Šemeta.

Be cigarečių ir kitų produktų, tarp konfiskuotų prekių buvo daugiau nei 700 000 padirbtų vaistų bei su sveikatos apsauga susijusių prekių, pavyzdžiui, prezervatyvų.

Kasdienio vartojimo prekės bei produktai, potencialiai galintys kelti pavojų vartotojų sveikatai bei saugumui (maistas ir gėrimai, kūno priežiūros priemonės, vaistai, elektros namų apyvokos priemonės ir žaislai), sudaro 12,7 proc. bendro konfiskuotų prekių skaičiaus.

Didžioji šių sulaikytų prekių dalis (60 proc.) buvo siunčiama per siuntų skyrius, 18 proc. – lėktuvais ir 8 proc. – pasiuntinių paštu.
Lyginant su 2011 m., sulaikytų prekių skaičius sumažėjo nuo 115 mln. 2011 m. iki 40 mln. 2012 m., tačiau sulaikymo atvejų skaičius išliko stabilus – 90 000, kurių bendra vertė vidaus rinkoje sudaro beveik 1 mlrd. eurų (beveik 3,5 mlrd. litų).

Valdžios atstovai teigia, jog prekių pirkimas internetu taip pat prisideda prie didelių padirbtų prekių pardavimo atvejų skaičiaus.
Didžioji padirbtų prekių dalis buvo sunaikinta.