„Tai gana rimta direktyva. Pensijų fondams toks ribojimas būtų neprasmingas, nes juos valdo profesionalūs valdytojai. Kalbant apie alternatyviuosius fondus, kurie kartais kaltinami dėl Graikijos finansinių bėdų, - jie ir taip plačiajai visuomenei nelabai prieinami“, - sako Mindaugas Vaičiulis, „MP bank“ filialo Lietuvoje turto valdymo departamento vadovas. Jo nuomone, tokius žingsnius ES žengia pasimokiusi iš finansų krizės ir norėdama labiau reguliuoti finansų rinkas.

„Bet ketinimas neleisti investuoti į JAV alternatyviuosius fondus, kuri investuotojų apsauga yra pakankamai aukšta, tikrai perteklinis, ypač profesionaliems investuotojams“, - sako M. Vaičiulis.

Jo nuomone, lietuvių pensijų fondai nedaug investavę į JAV alternatyviuosius fondus, todėl naujoji tvarka nebūtų didžiulis praradimas.

Papiktino JAV

Tačiau tokie ES planai sukėlė JAV nepasitenkinimą. Europos Komisija savo ruožtu atmetė Vašingtono išsakytą kritiką, kad planai neleisti ES pensijų fondams investuoti už ES ribų, sukels transatlantinį skilimą, praneša "EurActiv".

Priėmimas
Direktyvai dar turi pritarti kovo 16 d. posėdžiaujantys ES finansų ministrai. Liepą dėl dokumento balsuos Europos Parlamentas.

Michelis Barnier, Europos Komisijos narys, atsakingas už vidaus rinką, gavo laišką iš JAV Iždo sekretoriaus Timothy Geithner, kuriame nerimaujama, kad naujoji direktyva dėl alternatyvaus investavimo fondų diskriminuos JAV investuotojus.

Dėl to paties vis labiau atrodo susirūpinę ir patys JAV investuotojai, dirbantys ES. Nerimą padidino T. Geithnerio pareiškimas, kad į direktyvos projektą įtrauktos naujos taisyklės, kurios užkirs kelią ne ES fondų bendradarbiavimui su ES investuotojais.

„Laiške nerimaujama dėl dalykų, kurie neegzistuoja“, - M. Barnierio žodžius perdavė jo atstovas spaudai, atmesdamas kaltinimus dėl diskriminacijos.

JAV atsiteis

Iki šios JAV fondai nebuvo parduodami ES investuotojams. Dėl fiskalinių priežasčių tai daroma per tokius „mokesčių rojus“ kaip Kaimanų salos.

„JAV ir kitos šalys greičiausiai nuspręs sugriežtinti savo taisykles, taikomas ES fondų valdytojams ir platintojams, kad atsiteistų už šią direktyvą“, ­– pareiškė Londone įsikūręs teisininkas Martinas Cornishas iš advokatų kontoros „Katten Muchin Rosenman Cornish“.

Tuo tarpu naujojo ES įstatymo dėl rizikos draudimo fondų projekto kūrėjas, Danijos premjeras Poulas Nyrupa Rasmussenas teigia, kad įvyko nesusipratimas dėl JAV pozicijos ir Europai įvedus reguliavimą pačioms JAV bus lengviau pasekti tokiu pavyzdžiu.

„Nuolat kartoju, kad ES neturėtų vienašališkai taikyti protekcionistinių priemonių, kurios nuskurdins Europos investuotojus. Patvirtinus pasiūlytą AIFM direktyvą, ES pensijų fondai nebegalės investuoti į rizikos draudimo ir privataus kapitalo fondus už ES ribų“ – pareiškė Europos Parlamento narys, konservatorius iš Londono Syedas Kamallis


Priešistorė

Balandžio 29 d. Europos Komisija pasiūlė naujas taisykles rizikos draudimo fondams ir privataus kapitalo įmonėms, kuriose reikalaujama, kad jie būtinai registruotųsi ir reguliuotojams pateiktų veiklos ataskaitą. Ilgainiui įmonėms būtų palengvintas priėjimas prie Europos rinkų.

Pasiūlytame įstatymo projekte ES įsikūrusių vadinamųjų „alternatyvių investicinių fondų“ valdytojai įpareigojami įregistruoti ir atskleisti savo veiklą, kad būtų pagerinta priežiūra ir galima būtų išvengti sisteminės rizikos.

Šie įsipareigojimai netaikomi fondams, o tik jų valdytojams, kurie yra atsakingi už svarbiausius sprendimus. Tačiau, kritikų teigimu, jei naujos taisyklės nebus taikomos fondams, rizikos draudimo ir privataus kapitalo fondai galės plėtoti savo politiką, nepaisydami fakto, kad finansinės krizės metu buvo kritikuojama rizikinga politika.