Europos Parlamento Ekonomikos komitetui šią savaitę buvo pristatytas Lietuvos pasirengimas įsivesti eurą. Lietuvos galimybes pristatė Finansų ministras Rimantas Šadžius ir Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas. Šio komiteto teigiama ataskaita leidžia pradėti bendros valiutos įvedimo Lietuvoje procedūras.

"Europos klube" - Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius, Lietuvos Banko vadovas Vitas Vasiliauskas ir verslininkas Gediminas Jegelevičius.

Drausmė liks ta pati

Rimantas Šadžius

O kaip ministras mato Lietuvos ateitį po euro? Finansinė drausmė turi būti visą laiką, sako R.Šadžius. Taip jis atsako tiems, kurie mano, kad po euro įvedimo Lietuvoje kainų suvaldymo politika bus atpalaiduota, nes infliacijos kontrolė jau nebus tokia labai svarbi. Bent jau iki leistino lygio. Pasak ministro, infliacija po euro įvedimo neturėtų padidėti. „Nebent labai nežymiai, dviem dešimtosiomis procentinio punkto“, – mano R.Šadžius. Vien dėl euro įvedimo kainos nekils, sakė jis. Tačiau būsimos kainos priklausys nuo išorės sąlygų, o Lietuvoje bus galima tikėtis didesnio užsienių investicijų pritraukimo, o tai daugiau darbo vietų ir daugiau įplaukų į biužetą. „Euro įvedimas turėtų būtų pakankamai stiprus postūmis mūsų ekonominei plėtrai“, – viliasi Finansų ministras.

Kontrolės mechanizmai tikrai bus, kad pinigų pakeitimo dieną verslininkai negalėtų pasipelnyti perskaičiuodami kainas, bus tam tikra priežiūra. Pavyzdžiui, prieš euro įvedimą visų produktų kainos parduotuvėse bus skelbiamos dviem valiutomis: litais ir eurais. Šešis mėnesius ir po euro įvedimo. Tai garantija nuo verslininkų piktnaudžiavimų, mano R.Šadžius.

„Tačiau pats geriausias kainų kontrolierius yra pirkėjas“, – įsitikinęs ministras.

Lietuva, stodama į euro zoną, prisiima ir tam tikrus įsipareigojimus, pavyzdžiui, reikės sumokėti į Europos stabilumo mechanizmą, apie milijardą litų per penkerius metus. Teks prisidėti ir suteikiant euro zonos šalių paskolas valstybėms, ištiktoms finansinių sunkumų. Tačiau ministras pabrėžė, kad tie pinigai yra skolinami, o ne dovanojami.

Baimės visur panašios

Vitas Vasiliauskas

Didžiausia žmonių baimė dėl euro – kils kainos. Prieš septynerius metus, kai Lietuva nesėkmingai bandė įstoti į euro zoną, koją „pakišo“ ne tik dešimtosios reikalaujamo procento dalys, bet ir tvarumas – Briuselis numatė, kad infliacija nebus suvaldyta. Taip ir atsitiko – kainos smarkiai pradėjo kilti dar tais pačias metais. Tačiau dabar, kaip teigė Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas, situacija jau yra kitokia.

Šiuo metu visi ekonominiai parametrai struktūriškai yra pagrįsti, o infliacijos prognozės yra teigiamos Lietuvai. „Viskas yra dviejų procentų ribose, o tai yra tvaru“, – sakė V.Vasiliauskas.

O kaip bus sukontroliuotos kainos? V.Vasiliauskas sako, kad dvigubas kainų skelbimas dviem valiutomis, taip pat memorandumas, kuriuo įsipareigojama nepasinaudoti euro įvedimo sumetimais kelti kainas bei kontrolės mechanizmas, kurį taikys visuomeninės bei valstybinės vartotojų teisių organizacijos.

Daugiau - "Europos klube", paspaudus šią nuorodą.