Kaip rašo „Euobserver“, ES statistikos tarnybos paskelbti duomenys rodo, kad vienam gyventojui tenkanti BVP dalis Liuksemburge 2012 m. buvo daugiau nei dvigubai didesnė nei antrojoje vietoje atsidūrusioje Austrijoje.

Savo ruožtu, Austrija aplenkė Nyderlandus, kurie buvo vieni iš šešių valstybių kartu su Suomija, Prancūzija, Italija, Kipru ir Graikija, kur buvo užfiksuotas gyventojų perkamosios galios sumažėjimas.

Tuo tarpu kitame sąrašo gale atsidūrė Rumunija ir Bulgarija. Šios valstybės pripažintos vargingiausiomis ES valstybėmis. Šiose šalyse vienam gyventojui tenkanti BVP dalis buvo mažesnė nei pusė Europos Sąjungos (ES) vidurkio.

Taikant Perkamosios galios standartą, atsižvelgiama į kainų skirtumus ES valstybėse, todėl asmuo gali įsigyti tas pačias prekes ir paslaugas visose 28 ES valstybėse.

Labiausiai ES krizės išvargintų valstybių gyventojai susidūrė su didžiausiu perkamosios galios ir vartojimo sumažėjimu.

Graikijoje užfiksuotas didžiausias perkamosios galios sumažėjimas pastaraisiais metais. Šios šalies BVP indeksas nukrito nuo 88 2010 m. iki 75 2012 m., o tai mažiau nei ES vidurkis. Kipro BVP indeksas taip pat krito jau trečius metus iš eilės iki 92.

Tačiau Airija, kuri ateinančią savaitę oficialiai išeina iš 67,5 mln. eurų (233 mln. litų) finansinės pagalbos programos, nepasidavė bendrosioms tendencijoms. 2012 m. Airijoje vienam gyventojui tenkanti BVP dalis išliko nepasikeitusi – 129, todėl ši šalis užėmė trečiąją vietą šiame sąraše. Tačiau finansiniai Airijos sunkumai atspindėjo žmonių norą leisti pinigus. Airijos gyventojų vartojimo pajėgumas krito trečius metus iš eilės iki 98, o tai šiek tiek mažiau nei ES vidurkis.

ES nepriklausančiose Norvegijos ir Šveicarijos valstybėse gyvenimo standartas daug aukštesnis nei ES vidurkis, tuo tarpu Turkija – turtingiausia ES valstybė kandidatė.