Kaip rašo DW, atrodo, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel taip pat neatvyks į Sočį. Vokietijos vyriausybės atstovas spaudai žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie galimą A. Merkel kelionę į Sočio žiemos olimpines žaidynes pavadino gandais.

Žinoma tik tai, kad Vokietiją Sočyje atstovaus vidaus reikalų ministras Thomasas de Maizieris. Gali būti, kad prie jo prisijungs ir užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris, tačiau oficialiai tai dar nėra patvirtinta.

Europa neturi vieningos pozicijos

Tarp Sočio svečių taip pat nebus Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Belgijos ministrų pirmininkų. Jie visi kaip atsisakymo atvykti priežastį nurodė darbinį užimtumą, niekas nekalbėjo apie boikotą. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė – vienintelė iš Europos Sąjungos (ES) šalių narių vadovų, kuri pareiškė, jog nevyks į Sočį dėl žmogaus teisių pažeidimų Rusijoje bei problematinių Lietuvos ir Rusijos santykių.

Nėra vieningo sutarimo ir tarp šalių, kurias atstovaujantys sportininkai tradiciškai pretenduoja į medalius žiemos sporto šakose.

Norvegijos ir Suomijos ministrai pirmininkai, Austrijos kancleris ir Šveicarijos prezidentas atvyks į Sočio žiemos olimpinių žaidynių atidarymo iškilmes. Tuo tarpu Švediją atstovaus kultūros ir sporto ministrė Lena Adelsohn Liljeroth, tačiau ji nedalyvaus atidarymo ceremonijoje, tokiu būdu išreikšdama protestą. Ji pareiškė, kad neketina dalyvauti Rusijos prezidento Vladimiro Putino rengiamame „šou“. Neketina atvykti į Sočį ir Kanados ministras pirmininkas Stephenas Harperis, savo atsisakymo priežastimi nurodęs tai, kad retai lankosi tokio pobūdžio renginiuose.

Nepaisant protestų, Nyderlandų valdžios atstovai atvyks

Kol kas nėra aišku, ar į Sočio olimpines žaidynes atvyks Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso ir ES Tarybos pirmininkas Hermanas van Rompuy. Šią dieną tik teisingumo eurokomisarė Viviane Reding pareiškė, kad nevyks į Sočio žiemos olimpinių žaidynių atidarymo iškilmes. Tokio sprendimo priežastimi V. Reding nurodė nepatenkinamą, jos manymu, žmogaus teisių situaciją Rusijoje.

Sočyje tikrai apsilankys Italijos ministras pirmininkas Enrico Letta ir jo kolega iš Nyderlandų Markas Rutte. Taip pat tikimasi sulaukti Nyderlandų karaliaus Vilhelmo Aleksanderio ir jo žmonos Maksimos. Nyderlanduose toks sprendimas sulaukė nevyriausybinių organizacijų kritikos.

Į Sočio žiemos olimpines žaidynes tikrai atvyks Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas. Tikimasi sulaukti Baltarusijos, Armėnijos bei Ukrainos vadovų apsilankymo. Nei Gruzijos prezidentas, nei šios šalies ministras pirmininkas į Sočį neatvyks.