Kaip praneša www.euobserver.com, praėjusią savaitę Karibų regiono lyderiai Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje išdėstė savo poziciją.
“Šis siaubingas nusikaltimų žmoniškumui palikimas turi būti atpirktas tam, kad Karibų regiono visuomenė galėtų sėkmingai vystytis. Europos tautos turėtų bendradarbiauti su mumis tam, kad būtų įvykdytas šis atpirkimas”, - sakė Sent Vinsento ir Grenadinų ministras pirmininkas Ralphas Gonsalvesas.

R. Gonsalvesas yra Karibų regiono bendruomenės „Caricom” – regioninės organizacijos, siekiančios ekonominės integracijos, - iniciatorius.
„Caricom“ šiuo metu yra pasamdžiusi žmogaus teisių gynimu užsiimančią įmonę „Leigh Day“ iš D. Britanijos tam, kad ji mestų teisinį iššūkį Tarptautiniame Teisingumo Teisme Hagoje.

„Leigh Day” jau teko iškovoti kompensaciją už šimtus Kenijos gyventojų, patyrusius britų kankinimus per taip vadinamą „Mau Mau” sukilimą 1952 – 1960 m.

Jau anksčiau šiais metais 14 į „Caricom“ įeinančių tautų nusprendė apjungti pajėgas ir pareikalauti iš D. Britanijos, Prancūzijos ir Nyderlandų sumokėti už jų atliktą vaidmenį prekiaujant vergais.

Kompensacijos suma kol kas nėra įvardinta, tačiau manoma, kad bus kalbama apie kelis šimtus milijardų eurų.