Peru valdžios atstovų teigimu, panaši ir britės bei airės, mėginusių nugabenti 11 kilogramų kokaino į Ispaniją, bet prieš 15 dienų sulaikytų Limos oro uoste, istorija.

Jei bus pripažintos kaltomis, antradienio naktį sulaikytoms merginoms gresia 18 metų kalėjimo.

Kaip rašo www.globalpost.com, dažnai kurjeriais tampa ispanai, galbūt todėl, kad ekonominė situacija šioje šalyje iš tiesų sunki – jaunimo nedarbas siekia 50 proc. – o pagundai gretai ir lengvai gauti pinigus už narkotikus sunku atsispirti.

„Dėl susiklosčiusios situacijos, bedarbės moterys dažnai lengvai įpainiojamos į narkotikų gabenimo tinklą“, - sako „Dirandro“ Limos oro uoste įsikūrusio narkotikų prevencijos poskyrio vadovas Johnny Bravo.

„Narkotikais užsiimančios grupuotės renkasi jaunas patrauklias merginas, nors tai ir nėra taisyklė“, - teigia „Dirandro“ direktorius Colonelis Tito Perezas.

„Yra buvę atvejų, kai teko sulaikyti ir pagyvenusius žmones“, - pridūrė jis.

Kaip teigia Peru policija, Ispanijoje prekiautojai kvaišalais siūlo žmonėms nuo 5 000 iki 7 000 eurų (nuo 17 000 iki 24 000 litų) už narkotikų atgabenimą į šalį.

Peru tokie žmonės vadinami „mulais“. Kaip informuoja anonimu norėjęs likti policijos pareigūnas, jie atvyksta kaip turistai, o prekeiviai sumoka už jų apgyvendinimą bei bilietus į abi puses tam, kad galėtų juos kontroliuoti.

„Mažiausiai 248 užsieniečiai, iš kurių 62 – ispanai, buvo sulaikyti praėjusiais metais Limos oro uoste, kai mėgino išgabenti narkotikus į JAV, Europą ir Aziją“, - teigia „Dirandro“ agentūra.

2012 m. tapo pirmaisiais metais, kai ispanų „mulų“ skaičius viršijo peruiečius.

„Europiečiai apsėsti minties, kad atvykti į Pietų Ameriką ir atsigabenti iš ten narkotikų yra labai paprasta, nes patikrinimai nėra labai griežti“, - sako Miltonas Rojasas, dirbantis narkotikų prevencijos centre „Cedro“.

Pilietinės iniciatyvos organizacijos bando padėti sulaikytoms moterims, tačiau kalėjimuose situacija sudėtinga – jie perpildyti, o dėl užsieniečių ji tampa dar problematiškesnė.

„Patekę į kalėjimą šie žmonės patiria daug kančių, nes nemoka kalbos, nesulaukia psichologinės pagalbos ir gyvena įvairių nusikaltėlių apsuptyje“, - teigia jis.

Šių metų pradžioje Peru policija atskleidė narkotikų kurjerių grupuotę, kurią sudarė britai, o jai vadovavo Philipas Austinas Collinsas – dainininko Philo Collinso sūnėnas.

Jaunesnysis P. Collinsas sulaikytas Limoje ir nuo gegužės mėnesio yra įkalintas.

Kiti su juo susiję britai buvo sulaikyti vėliau. Taigi kyla įtarimas, kad neseniai sulaikytos britė ir airė gali būti susijusios su tuo pačiu tinklu.

Tačiau, kaip sako „Dirandro“ direktorius C. T. Perezas, tai patvirtinančių įrodymų kol kas nėra.

Kaip skelbia britų žiniasklaida, šios moterys leido atostogas Ispanijai priklausančioje Ibizos saloje, kur buvo mirtinai įbaugintos narkotikų prekeivių ir įtrauktos į narkotikų prekybą, dėl ko ir atvyko į Peru.

Peru ir Kolumbija – didžiausios kokaino gamintojos pasaulyje bei kokos lapų, iš kurių gaminamas šis narkotikas, tiekėjos.

„Dirandro“ duomenimis, pagrindinės Peru pagaminto kokaino gabenimo kryptys – JAV, kur kilogramas šio narkotiko parduodamas už daugiau nei 45 000 JAV dolerių (116 000 litų), ir Azija, kur už kilogramą gaunama net 110 000 JAV dolerių (285 000 litų).