Kaip rašo DW, Pietų Ispanijos banke eilė šį rytą ilga. Pagyvenusi moteris stovi eilės pradžioje, ji dūsauja ir vėsina veidą vėduokle iš lankstinukų su informacija apie indėlius. Už jos stovi motina ir dukra, jos garsiai ginčijasi dėl to, ką valgys pietums. Staiga apkūnus vyrukas eilės pabaigoje garsiai uždainuoja.

„Kad suvesčiau galą su galu, turėjau užstatyti savo papūgą“, - jis uždainavo ispaniškai. „Man netgi teko parduoti savo namą“, - tęsė jis.

Nuo galvos iki kojų juodai apsirengusi moteris su didžiuliais juodais akiniais nuo saulės, ploja į taktą. Neilgai trukus ji pasileidžia šokti flamenką, puikiai atitinkantį vyruko dainuojamos dainos ritmą.
Prie jos prisijungia kiti šokėjai, ant marmuro grindų jų kulnai kaukši.

Štai vienas iš būdų, kaip ispanai išreiškia nusivylimą ekonomine krize – tai iš anksto suplanuota masinė flamenko akcija.

Didžiulis protestas

Lygiai keturioms minutėms ši grupė sustabdo banko veiklą. Kai klientų sumišusios veido išraiškos pasikeičia į šypsenas, kai kurie ima ploti, o kai kurie net sušunka „Bravo!”. Banko vadybininkas skuba prie atlikėjų, mandagiai paprašydamas jų apleisti patalpas, tuo pačiu duodamas darbuotojams ženklą kviesti policiją.

Tai antikapitalistų kolektyvo, žinomo „Flo6x8“ pavadinimu, idėja. Šie spontaniškai atrodantys pasirodymai atliekami bankuose visoje Ispanijoje. Šį rytą kolektyvas, kurio pavadinimas kilęs iš įprasto flamenko ritmo, aplankys tris bankus, kiekvienas pasirodymas atidžiai suplanuotas taip, kad būtų išvengta susidūrimo su policija.

„Flamenkas gali būti valingas ir net agresyvus“, - sako viena šokėjų, pasivadinusi La Nina Ninja pseudonimu.

Paprastai La Nina Ninja būna savo studijoje centre, kur kantriai moko flamenko meno įvairaus amžiaus žmones. Tačiau kartas nuo karto ji palieka studiją tam, kad sudalyvautų šiuose flamenko šokio įkvėptuose protestuose. „Tai puikiai atspindi mūsų savijautą dėl krizės. Šokį galima panaudoti nevilties, įniršio, skausmo ar troškimo kažką pakeisti išraiškai.“

Moteris sako, kad pseudonimai jiems yra būtini, nes grupės veiksmai – tai žaidimas su įstatymais. Kadangi rengti dainų ir šokių pasirodymus bankuose nėra teisėta, atlikėjai rizikuoja būti nubausti, o jų atkaklus noras įrašinėti ir fotografuoti kiekvieną pasirodymą, nepaisant bankininkų protesto, gali pasodinti juos ant teisiamųjų suolo.

Flamenkas ir nusivylimas

Flamenko bankuose idėja gimė, kai La Nina Ninja ir keletas jos draugų pastebėjo, jog jų pokalbiuose dominuoja dvi temos – ekonominė krizė ir meilė flamenkui. „Mes nusprendėme panaudoti flamenką kaip bendrą kalbą kreipimuisi į tuos, kurie atsakingi už krizę“, - sako moteris.

La Nina Ninja teigimu, jai paprasčiau perteikti nusivylimą dėl krizės flamenko pagalba, nei išreikšti tai žodžiais. „Flamenkas – tai mano saviraiškos būdas. Kai yra kažkas svarbaus, ką noriu pasakyti, renkuosi šokį, o ne žodžius.“