Kalbėdamas su žurnalistais, vienas aukštas pareigas EK užimantis pareigūnas išreiškė savo nusivylimą dėl įsibėgėjusios ES institucijų plėtros ir apgailestavo, kad tiek daug Europos veikėjų nekreipia dėmesio į egzistuojantį neatitikimą tarp jų užimamos padėties ir esamos situacijos, nepaisydami visur kitur Europoje egzistuojančių ekonominių sunkumų.

„Šiuo metu griežtos priemonės dar turi įsitvirtinti, bet rudenį, tai bus realu, atlyginimų ir socialinių privilegijų sumažinimai, pensijų sumažinimai. Žmonės pajus tai, - teigė savo vardo nenorėjęs atskleisti pareigūnas. – Ir žmonės žiūrės į mus ir sakys: „Kodėl jie yra apsaugoti ir toliau plečiasi, kai mes turime taupyti?”

„Užduotis numeris vienas turėtų būti institucijų kaip grybų po lietaus dygimo sustabdymas. Mums nereikia naujų institucijų. Vyrauja tendencija manyti, kad kiekvieną kartą, kai yra nauja problema, ES gali išspręsti ją tik naujos institucijos pagalba”, - teigė EK darbuotojas.

„Turi pradėti veikti nauja diplomatinė tarnyba, kuri yra susijusi su papildomomis išlaidomis, ir parlamentas nori daugiau pinigų. Aš nerimavau, kad (Hermano) Van Rompuy sudaryta darbo grupė sukurs naują instituciją”, - pasakojo pareigūnas, kalbėdamas apie po paskolų krizės valstybėse narėse ES Tarybos prezidento inicijuotą tyrimą dėl ES „ekonomiškesnio valdymo” galimybių.

EK darbuotojas
Užduotis numeris vienas turėtų būti institucijų kaip grybų po lietaus dygimo sustabdymas. Mums nereikia naujų institucijų. Vyrauja tendencija manyti, kad kiekvieną kartą, kai yra nauja problema, ES gali išspręsti ją tik naujos institucijos pagalba

„Laimei, kas buvo sustabdyta, tai euro zonos sekretoriato sukūrimas, kurio siekė prancūzai. Vis dėlto, idėja vis dar sklando. Ekonominis valdymas turėtų būti susijęs su glaudesniu finansų ministrų darbu, o ne dar vienos institucijos sukūrimu”, - aiškino EK pareigūnas.

Naujos Europos sisteminės rizikos tarybos ir trijų naujų bankų, draudimo ir vertybinių popierių sektorių priežiūrą vykdančių ekonomikos priežiūros institucijų sukūrimas kainuos 15 mln. eurų. Tai yra mažiau, nei daugelis baiminosi.

Iš pradžių manyta, kad naujasis ES užsienio tarnybos ir diplomatinis korpusas Išorės veiksmų tarnyba nepareikalaus išlaidų iš biudžeto.

„Vis dėlto, kitais metais, tarnyba norėtų turėti daugiau – naują pastato apsauga, VIP įėjimą. Esant dabartinėms sąlygoms, tai nėra protinga. Tai yra būtent tokios rūšies institucija, kuri nuolat prašys daugiau pinigų”, - įsitikinęs pareigūnas.

2011 m. bendros ES institucijų administracinės išlaidos viršys 4,4 proc. Iš viso kitais metais iš ES biudžeto joms prireiks 8,3 mlrd. eurų.