Skatina mobilumą

Dar užpernai atliktoje internetinėje Europos mobilumo kortelės apklausoje 92 proc. 19-26 m. jaunuolių teigė turintys bent vieną nuolaidas suteikiantį jaunimo ar studento pažymėjimą. Pusė apklaustųjų tokių pažymėjimų išsiėmę daugiau nei vieną. Daugiau nei 60 proc. pažymėjo, kad turi universiteto išduodamą studento pažymėjimą, mažesnė dalis – ISIC, Erasmus studento (ESN) kortelę bei Europos jaunimo pažymėjimą. Apklaustieji nurodė, kad labiausiai jos praverčia vietinėje teritorijoje (39 proc.) ir keliaujant po Europą (29 proc.)

Vienos kortelės iniciatyva

Labiausiai apklausti jaunuoliai korteles vertino dėl kelionių nuolaidų ir pigesnių kultūrinių renginių. Nusivylę kortelėmis prisipažino 12 proc. europiečių, o 28.2 proc. teigia jaučiantys papildomą stimulą keliauti. Dar prieš apklausą ES pažymėjimų konsultacijos susirinkime buvo išreikšta nuomonė dėl vienos Judančio jaunimo (Youth on the Move - YoM) kortelės iki 2020 m. Nors vienas pažymėjimas dar neatsirado, o ESN kortelė galioja tik ERASMUS studijų laikotarpiu - metus, daugiausia nuolaidų jaunuoliams siūlo tarptautinis ir Europos jaunimo pažymėjimai.

Populiariausios – keliaujantiems ir slidinėjantiems

Lietuvoje galima įsigyti 36 Europos valstybėse veikiantį jaunimo pažymėjimą - Europos jaunimo kortelę. Daugelyje Europos valstybių šį pažymėjimą išduodančios įstaigos remiamos Europos Sąjungos ar kitų fondų, tačiau vystantys šią kortelę Lietuvoje paramos nesiekia.

„Paprasta kortelė kainuoja 30 Lt, nors vykstant akcijomis galima gauti žymiai pigiau arba nemokamai. Nemokamai kortelė gali būti integruota su ZOOM Mastercard WEB ir elektroniniu mokinio pažymėjimu. Pagal kortelių išdavimų kiekius esame vieni iš vyraujančių - daugiau nei 25 tūkst. kortelių turėtojų yra didelis skaičius Lietuvoje‘,- sako Europos jaunimo kortelės Lietuvoje direktorė Rūta Labalaukytė. 

Pasak direktorės, daugiau nei 600 nuolaidų Lietuvoje ir beveik 60 tūkst. nuolaidų Europoje siūlančio pažymėjimo populiarumas priklauso nuo sezono. Vasaros kelionėms bei slidinėjimui žiemą įsigyjantys korteles dažniausiai jomis naudojasi ne Lietuvoje, o užsienio šalyse.

Lietuvoje nuolaidomis naudojamasi labai įvairiai – žinoma, kad aktualiausios pramogos, kyla ir naudojimasis nuolaidomis el. parduotuvėse“,- pastebi R. Labalaukytė.

Nors kortelę gali įsigyti bet kuris asmuo nuo 12 iki 30 metų, didžiausia auditorijos dalį sudaro moksleiviai ir studentai. Pasak R. Labalaukytė, sukurtas įrankis palengvina mokymosi procesą, skatina kompiuterinį raštingumą ir suteikti daugiau galimybių prasmingai leisti laisvalaikį.

Nuolaidos mokytojams

Ne tik Europoje, bet iš viso 127 pasaulio šalyse galiojantį tarptautinį studento pažymėjimą ISIC Lietuvoje turi 30 tūkst. jaunuolių. Taip pat 30 Lt kainuojantis pažymėjimas, vadinamas ITIC, siūlomas ir mokytojams.

„Didžiausia mūsų auditorija - studentai nuo 18 iki 24 m. Dirbame ir su moksleiviais - jiems skirtas atskiras produktas ISIC Scholar, ypač keliaujantiems užsienyje. Moksleivis šią kortelę gali gauti nuo 12 metų, nuolaidos suteikiamos kaip ir studentų pažymėjimui, tačiau be viešojo transporto nuolaidų“, - sako ISIC Lietuva vadovas Karolis Baltrūnas.

Lietuvoje daugiau negu tūkstantį, o pasaulyje – 40 tūkst. nuolaidų suteikiantį pažymėjimą dažniausiai lietuviai užsisako prieš keliones, rugsėjį ir pasibaigus galiojimui – žiemos laikotarpiu. Tarptautinis studento pažymėjimas taip pat gali būti integruotas į SEB ISIC MasterCard.