Naujausių apklausų duomenimis, visuomenės parama bendrai valiutai didėja ir šiuo metu siekia apie 40 proc. Galutinį žodį dėl Latvijos prisijungimo prie euro zonos liepos 9 dieną tars ES finansų ministrai.

Kaip euro įvedimas gali padėti mažai ir atvirai ekonomikai?

Neabejoju, kad euras padės ir toliau stabilizuoti šalies ekonomiką. Latvija integruosis į euro zoną ir tai bus naudinga verslui.

Verta pažymėti, kad jau dabar daug verslininkų atlieka operacijas eurais, o prekybiniai ir investiciniai ryšiais su kitomis Europos šalimis smarkiai išsiplėtė po šalies įstojimo į ES 2004 m.

Todėl integracija į euro zoną yra logiškas žingsnis, kuris prisidės prie Latvijos konkurencingumo didinimo – taip pat ir pasauliniu mastu.

Kaip fiskalinis konsolidavimas paveikė paprastus žmones ir jų nuomonę apie eurą?

Pastarųjų metų griežtos taupymo priemonės turėjo savo kainą ir pasireiškė per atlyginimų karpymus, mokesčių didinimą ir augantį nedarbą. Visgi manau, kad Latvijos piliečiai suvokė šios kainos būtinybę, nes perrinko vyriausybę, kuri išvedė šalį iš krizės.

Turiu pripažinti, kad nepakankama visuomenės parama eurui kelia didelį nerimą. Žmonių palankumas vis dar gana mažas. Per diskusijas su pilietinės visuomenės atstovais Rygoje paaiškėjo, jog piliečiai nori būti labiau įtraukti į konstruktyvius ir informatyvius debatus šiuos klausimu.

Briuselio ištartas „Taip“ yra teigiamas ir padrąsinantis signalas Latvijai ir jos piliečiam, taip pat jis gali paskatinti teigiamą visuomenės požiūrį į euro įsivedimą.

Kaip manote: kas laukia Latvijos ateityje?

Nepaprastai svarbu, kad Latvija ir toliau vykdytų į stabilumą orientuotą politiką ir laikytųsi pastaraisiais metais įvykusių teigiamų pokyčių kurso.

Neabejoju, kad Latvija euro zonoje bus patikima partnerė, kuri prisidės prie ekonomikos ir finansų politikos stabilumo įtvirtinimo ne tik euro zonoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje.