Kitą savaitę europarlamentarai balsuos dėl ES sprendimo, kuriuo siekiama užtikrinti geresnį tarpvalstybinių grėsmių sveikatai valdymą.

EP nuomonės šiuo klausimu rengėjas prancūzas Gilles Pargneaux (Socialistai ir demokratai, Prancūzija) atsakė į kelis klausimus apie šį ES sprendimą.

Gegužę nuo koronaviruso mirė Prancūzijos pilietis. Ar turėtume baimintis dėl naujos pandemijos? Ar jūsų siūlomos priemonės padės išvengti panašių atvejų ateityje?

Ilguoju laikotarpiu dėl šio naujo viruso galėtų kilti pandemija, nes jis gali labai lengvai mutuoti.

Patvirtinus šį ES sprendimą galėsime geriau valdyti dideles tarpvalstybines grėsmes sveikatai ir atlikti rizikos vertinimą. Be to, iš valstybių narių atstovų sudarytas Sveikatos apsaugos komitetas padės užtikrinti geresnį tarpvalstybinį koordinavimą.

Kaip užtikrinti, kad prasidėjus pandemijai būtų sukaupta pakankamai antivirusinių vaistų atsargų?

Šiuo sprendimu bus sukurta teisinė bazė, kuri padės ES lygmeniu koordinuoti skiepų vakcinų ir vaistų pirkimą, todėl bus užtikrintos teisingesnės jų kainos.

Tai ypač svarbu mažoms šalims, kurioms sunkiai įkandamos dėl pastarųjų metų pandemijų išsipūtusios vakcinų kainos.

ES taip pat galės pati pradėti vakcinų gamybą, o tai užtikrins spartesnį skiepijimą ekstremalių situacijų atvejais.

Kodėl manote, kad šis sprendimas taip pat turėtų apimti grėsmes, kylančias dėl jonizuojančios spinduliuotės?

2011 m. kovą Fukušimos branduolinėje elektrinėje įvykęs sprogimas primena mums, kaip svarbu būti pasirengusiems nedelsiant reaguoti į radiacijos nuotėkio grėsmes sveikatai.