Likus dienai iki ES pasiuntinių ataskaitos apie padėtį Ukrainoje pristatymo Europos Parlamente, EP delegacijos ES ir Ukrainos parlamentinio bendradarbiavimo komiteto vadovas Pawełas Kowalas atsakė į kelis klausimus (Konservatoriai ir reformistai, Lenkija).

Ko tikimasi iš Vilniaus viršūnių susitikimo?

Į Vilnių vykstame turėdami naują Rytų partnerystės biudžetą ir konkrečius pasiūlymus pasirašyti teisinį susitarimą su Ukraina, o su Gruzija ir Moldova tokius susitarimus parafuoti. Moldovai taip pat siūlome bevizį režimą. Savo ruožtu šios šalys mums pristatys reformas, kurias įgyvendino. Nepaisant kritikos dėl energingumo stokos, Rytų partnerystė duoda vaisių ir tapo rimtu politikos įrankiu.

Ar yra kliūčių, kurios galėtų sutrukdyti pasirašyti šį susitarimą ir ar turite atsarginį planą?

Susitarimas jau suderėtas, parafuotas ir išverstas. Jis visiškai parengtas pasirašymui. Trūksta tik ES Tarybos politinio pritarimo, kuris priklauso nuo to, kaip bus išspręsta Julijos Tymošenko byla

Galima atidėti susitarimo pasirašymą, tačiau ar vėliau vis dar turėsime politinės valios jį kuo greičiau pasirašyti? Tokiu atveju rizikuotume pralaukti mažiausiai pustrečių metų.

Kaip galėtų šis susitarimas paveikti ES–Ukrainos ir Ukrainos–Rusijos santykius?

Jį pasirašius, ukrainiečiai ES galės jaustis kaip namie, nors ir nebus jos dalimi. Manau, po 10–15 metų bus įprasta kalbėti apie Ukrainos prisijungimą prie ES. Turime perduoti aiškią žinutę visiems Rytų partnerystės šalyse gyvenantiems žmonės – apart asociacijos susitarimų, tai taip pat galime pasiūlyti bevizį režimą.

Susitarimas su ES nedaug ką pakeis Ukrainos ir Rusijos santykiuose. Ukrainoje verslą turintiems Rusijos piliečiams tai atvers naujų prekybos galimybių. Po jo pasirašymo Rusija, būdama pragmatiška, pasiūlys Ukrainai naujus ir naudingus ekonominius santykius. Ryšiai pernelyg stiprūs, kad juos būtų galima lengvai nutraukti.

ES pasiuntiniai Ukrainoje Pat Cox and Aleksander Kwaśniewski lapkričio 13 dieną Europos Parlamente pristatys galutinę savo misijos ataskaitą. Rytų partnerystės susitikimas Vilniuje vyks lapkričio 28–29 d.