Kaip rašo www.euobserver.com, EK teigia, jog ši sistema būtina pasienio kontrolės patikrinimų atnaujinimui, taip pat ji sumažintų laukimo laiką bei padėtų pasieniečiams geriau įgyvendinti ES pasienio procedūras, keliant asmeninius bet kurio ne ES piliečio, vyresnio nei 12 m., duomenis į duomenų bazę.

Visų dešimties pirštų antspaudai būtų nuskaitomi tam, kad net ir pametus asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, galima būtų identifikuoti asmenį.

Pasiūlyme pateikiama Atvykimo ir išvykimo sistema bei Keliautojų registravimo programa, skirta labiau privilegijuotiems bei dažniau atvykstantiems į ES asmenims, pavyzdžiui, verslininkams ar mokslininkams.
Norintys pasinaudoti Keliautojų registravimo sistema, sumoka 20 eurų (apie 70 litų) registracijos mokestį, tada nuimami jų pirštų antspaudai ir, teoriškai, jie greitai kerta ES sieną su specialiu talonu, galiojančiu vienerius metus.

Atvykimo ir išvykimo sistema, sulaukianti prieštaringesnių vertinimų, skirta visiems kitiems.

Ši sistema automatiškai nustato, kas viršija išduotos vizos terminą, į priežastis nėra atsižvelgiama. Negalvojama, kad galbūt asmuo komoje ar jam vykdomas medicininis gydymas.

Sistema neturi duomenų, kur yra asmuo, kurio vizos galiojimo laikas pasibaigęs, tačiau, kaip teigia Lietuvos Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas generolas Vainius Butinas, yra būdų susekti pažeidėją. Jo teigimu, policija Lietuvoje yra sudariusi „specialius susitarimus” su viešbučiais, kurie juos apgyvendina.

V. Butinas pridūrė, kad teisėsaugos institucijos kitose ES valstybėse narėse taip pat turi panašių susitarimų.

Kritikai pažymi, kad nelegalūs imigrantai kerta pasienį slapta tam, kad nebūtų susekti ir tikrai savanoriškai neduos pirštų antspaudų.

Taip pat atkreipiamas dėmesys į sistemos centralizavimo trūkumus, kadangi nėra visą ES apimančių taisyklių, kaip elgtis su asmenimis, kurių vizos galiojimas pasibaigęs.

„Jei neturėsime bendros politikos, nebelieka prasmės kurti bendrą duomenų bazę [...]. Žmonėms mažinamos pensijos, jie neturi prieigos prie sveikatos priežiūros, kaip mes paaiškinsime jiems, kad reikia skirti milijardą eurų (daugiau nei 3,5 milijardo litų) ES statistikos sistemai? Kaip tai paaiškinsime jauniems darbo neturintiems žmonėms?“ – kalbėjo Europos Parlamento (EP)narė, Žaliųjų frakcijos atstovė Ska Keller.

Kritikų teigimu, šiuo metu naudojamos sistemos atlieka tas pačias arba panašias funkcijas, todėl daugiau nei 1 mlrd. eurų (apie 3,5 mlrd. litų) kainuosiantį “protingųjų sienų” siūlymą vadina netinkamu ekonominės ir socialinės krizės laikais.