Kaip rašo „Euobserver“, baigiamojo Europos Sąjungos (ES) valstybių narių finansų ministrų susitikimo Briuselyje metu, Liuksemburgo ir Austrijos finansų ministrai užtikrino, kad neketina sutikti su reformuota santaupų mokesčio direktyva tol, kol ES nepasieks susitarimų dėl bankų paslapties su mokestiniu rojumi vadinamomis Lichtenšteino ir Šveicarijos valstybėmis.

ES mokesčių komisaras Algirdas Šemeta pasakė, kad yra akivaizdžiai nusivylęs, pridurdamas, kad šių dviejų valstybių nusistatymas yra nesuvokiamas ir nesuderinamas su viešąja nuomone.

Gegužės mėn. įvykusio ES viršūnių susitikimo metu, buvo pasižadėta užverti mokestines landas, sutariant dėl direktyvos iki šių metų pabaigos.
„Nepaisant to, kad yra vilčių teikiančio vystymosi, mes dar nepasiekėme šviesos tunelio gale“, - sakė Liuksemburgo finansų ministras Pierre’as Gramegna.

P. Gramegna įspėjo, kad ES rizikuoja susidurti su kapitalo nutekėjimu, jei nebus pasiektas susitarimas su trečiosiomis šalimis. Savo ruožtu, A. Šemeta pasakė, kad, nepaisant progreso derybose su mokestiniu rojumi vadinamomis valstybėmis, vis dar lieka nemažai darbo, kol parašai pagaliau bus sudėti.
Pagal dabartines santaupų laikymo taisykles, ES valstybės dalinasi informacija apie tai, kiek kitų valstybių piliečiai uždirba iš banko depozitų, tačiau nepateikia informacijos viena kitai apie palūkanas, gaunamas iš kitų finansinių produktų, pavyzdžiui, investicinių fondų, pensijų ar trestų.

Nuo 2008 m. ES vykdomasis organas spaudžia ES valstybių vyriausybes griežtinti taisykles kaip dalį bendro taisyklių griežtinimo dėl mokesčių sukčiavimo ir vengimo. Šis klausiamas tapo ypatingai reikšmingas, nes valstybės susirūpino mokestinių įplaukų į biudžetą didinimu bei tuo, kad gyventojai būtų įtikinti, jog mokesčių sistema yra sąžininga.

Taip pat ES lyderiai šį klausimą iškėlė per Didžiojo aštuoneto susitikimą.
Nepasiekus susitarimo ministerijų lygmeniu, dabar šis klausimas įtrauktas į ES viršūnių susitikimo, įvyksiančio ateinančią savaitę, darbotvarkę.
A Šemetos teigimu, lyderiai turi siekti šio susitarimo.

Jau anksčiau A. Šemeta įspėjo Liuksemburgą ir Austriją nustoti priešintis naujiems teisės aktams.

„Savaiminis apsikeitimas informacija jau egzistuoja (...), todėl negalime leisti, kad šis siūlymas liktų pakabintas ore“, - sakė jis.

Tuo tarpu kitų valstybių ministrai taip pat kelia įtampą šiuo klausimu. Prancūzijos finansų ministras Pierre’as Moscovici įspėjo, kad šis susitarimas yra esminis tam, kad ES pavyktų kovoti su mokesčių mokėjimo sukčiavimu ir vengimu.

„Labai sudėtinga paaiškinti, kas šiuo metu vyksta“, - sakė Italijos finansų ministras Fabrizio Saccomanni, pridurdamas, kad aklavietė, kurioje šiuo metu atsidurta, kelia pavojų ES reputacijai.