Kaip rašo „Euobserver“, sausio 15 d. vokiečių dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“ pranešė, kad ši sutartis skirta tam, kad įpareigotų ES valstybes nares susilaikyti nuo politinio ir ekonominio šnipinėjimo.

Laikraščio straipsnyje cituojama vyriausybės parengta ataskaita, kurioje teigiama, jog toks susitarimas pateisintų sekimą tik iš anksto sutartais atvejais, tokiais kaip terorizmas ar masinio naikinimo ginklų platinimas.

Šis susitarimas taip atimtų iš valstybinių šnipinėjimo tarnybų galimybę prašyti kitos valstybės atitinkamos tarnybos suteikti duomenis dėl šios valstybės piliečių, jei atitinkamos valstybės įstatymai tam prieštarauja.

Atskiras tačiau panašus susitarimas tarp JAV ir Vokietijos taip pat atsidūręs pavojuje.

Ginčai kilo po to, kai buvęs JAV žvalgybos informatorius Edwardas Snowdenas atskleidė, jog JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) ir šios tarnybos ekvivalentas Didžiojoje Britanijoje GCHQ renka asmeninius duomenis visame pasaulyje.

Šių tarnybų naudojamos priemonės pažeidžia privatumo teises bei vykdo politinį ir pramoninį šnipinėjimą tokiu mastu, kokio niekada dar nėra buvę.

E. Snowdenas taip pat atskleidė, kad Prancūzijos, Vokietijos, Nyderlandų ir Švedijos žvalgybos tarnybos dalyvauja JAV ir JK vadovaujamoje šnipinėjimo veikloje.

ES valstybių vadovai nesutiko komentuoti E. Snowdeno atskleistos informacijos kol nepaaiškėjo, kad buvo klausomasi Vokietijos kanclerės Angelos Merkel mobilaus telefono o JAV ambasada Berlyne ant savo pastato stogo buvo įrengusi pasiklausymo stotį.

Kai skelbiama nutekintoje informacijoje, NSA ir GCHQ taip pat buvo nusitaikiusios ir į už konkurenciją atsakingą eurokomisarą Joaquiną Alumnia.

„Labai gaila ne tik dėl to, kad negavau jokio paaiškinimo ar atsiprašymo, tačiau taip pat ir dėl to, kad aš kaip demokratas esu įsitikinęs, jog tokia veikla turėtų būti vertinama kaip neteisėta“, - patikino J. Alumnia.

Šiuo metu JAV vykdo lobistinę veiklą ES institucijų ir ES valstybių narių atžvilgiu, stengdamasi atkurti pasitikėjimą, o JAV prezidentas Barackas Obama planuoja sakyti kalbą dėl NSA reformų.
Savo ruožtu dalis Europos Parlamento (EP) narių paragino Europos Komisiją (EK) sustabdyti ES su JAV pasirašytus susitarimus dėl keitimosi duomenimis.

Sausio 15 d. EP nariai pakartotinai pareikalavo EK nutraukti „Saugaus uosto“ susitarimą tarp ES ir JAV tam, kad būtų užtikrinta, jog bus paisoma teisės aktų dėl ES duomenų apsaugos apdorojant asmeninę ES valstybių narių piliečių informaciją.

EP narių teigimu, atskleista informacija dėl NSA vykdytos veiklos įrodo, kad JAV įmonės nepaiso šio susitarimo.

„Kalbant apie duomenų apsaugą, mes netoleruosime JAV ir ES valstybių narių piliečių suskirstymo į pirmarūšius ir antrarūšius asmenis“, - pareiškė centro dešiniųjų Europos liaudies partijos (EPP) frakcijos vicepirmininkas Manfredas Weberis.